Kurdové dobyli zpět významný post u Kobani

Turečtí Kurdové přihlížejí přes hranici bojům v syrském Kobani

Turečtí Kurdové přihlížejí přes hranici bojům v syrském Kobani Zdroj: ctk/ap

Syrští Kurdové dobyli zpět strategické návrší u severosyrského města Kobani, o něž se bojuje od září. Těžké boje o kurdské Kobani pokračují od poloviny září. Díky pomoci leteckého bombardování spojenců se dnes Kurdům podařilo postoupit na východě od města a vytlačit radikály ze strategického vyvýšeného stanoviště. Radikálové z organizace Islámský stát (IS) tuto lokalitu obsadili před deseti dny.

O Kobani se ale dále bojuje na mnoha dalších místech, syrská exilová opozice informovala o třech sebevražedných útocích IS, který ovládá asi polovinu města.

Ve Washingtonu se dnes bude konat vůbec první schůzka zástupců zemí, které se zapojily do kampaně proti IS. Mezi účastníky bude americký prezident Barack Obama a velitelé armád 22 států.

IS obsazuje postupně severní části Sýrie a Iráku. Jde o vyznavače sunnitského islámu, kteří se snaží dobýt strategická místa a vládnout zabranému území.

AI: Iráku vládnou milice

Organizace Amnesty International (AI) vydala zprávu o situaci v Iráku. Vyplývá z ní, že si tamní šíité vyřizují účty se sunnity a milicionáři vraždí sunnitské civilisty, přičemž jim prochází tato brutalita bez trestu. Zpráva AI nese název Absolutní beztrestnost: Milice vládnou Iráku.

Šíitské milice se připojily k boji proti IS, avšak svou nenávist vůči této sunnitské skupině si prý vylévají na civilistech. AI vycházela ze svědectví několika iráckých rodin. Hovořily o únosech a zabíjení sunnitů a jako viníky jmenovaly čtyři šíitské milice.

AI tvrdí, že vláda v Bagdádu selhává, protože tyto skupiny za páchaná zvěrstva nepronásleduje. „Chválením milicí, které se pravidelně dopouštějí tohoto násilí, irácká vláda schvaluje válečné zločiny a podporuje nebezpečný cyklus sektářského násilí, jež Irák rozvrací,“ uvádí zpráva AI. Tvrdí se v ní také, že je nejasný osud mnoha unesených sunnitů a že mnoho z nich bylo zabito, byť za ně rodiny zaplatily výkupné ve výši až 80 tisíc dolarů (1,7 milionu korun).