Kurdové nedostali pozvánku na mírová jednání o Sýrii, působili prý problémy

Kurdští bojovníci blízko iráckého Kirkúku

Kurdští bojovníci blízko iráckého Kirkúku Zdroj: archiv Lenky Klicperove

Na mírová jednání o Sýrii, která by měla po odkladech začít v Ženevě v pátek, nejsou pozváni zástupci syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD). Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura jim neposlal pozvánku, uvedl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Svolání rozhovorů se i nadále komplikuje, uvedla agentura Reuters. Vůdce jedné z opozičních skupin dnes prohlásil, že na jednání nepojede, když tam nebudou i kurdští představitelé.

Opoziční skupiny, které se mají jednání zúčastnit, dnes druhým dnem jednaly v Rijádu o komplikacích a své rozhodnutí o tom, zda pojedou do Ženevy, odložily na čtvrtek.

„Pan de Mistura rozeslal pozvánky… Skupina PYD způsobovala nejvíce problémů a pan de Mistura mi řekl, že jim neposlal zvací dopis,“ řekl Fabius francouzskému rozhlasu. Šéf francouzské diplomacie rovněž potvrdil, že hlavní opoziční vyjednávací skupinou bude koalice zformovaná loni v Rijádu. Na jednáních by nicméně měli být přítomni i její oponenti.

Fabius prý o rozhovorech již hovořil se zástupcem syrské opozice Rijádem Hidžábem. „Jestliže dobře chápu jejich postoj, říkají, že budou jednat… na druhou stranu ale chtějí znát některé detaily, kdo všechno se má rozhovorů účastnit, co se děje v humanitární oblasti a o čem se bude mluvit,“ uvedl francouzský ministr. Asad Zubí, který hovoří za opozici, řekl, že jeho skupina nyní čeká na de Misturovu odpověď k požadavkům. Hlavní z nich je zastavení útoků na civilisty a ukončení blokády měst. Konečné rozhodnutí by mělo být oznámeno v Rijádu ve čtvrtek.

Fabius: Skupina PYD způsobovala nejvíce problémů a pan de Mistura řekl, že jim neposlal zvací dopis

Rozhovorů se mají zúčastnit zástupci syrské vlády a jejích oponentů. Účast Kurdů prosazovalo Rusko, zásadně proti bylo Turecko. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v úterý prohlásil, že „pokud bude PYD pozvána do Ženevy, pak Ankara bude rozhovory bojkotovat“. „Copak může teroristická organizace zastupovat národ? Ty rozhovory mají dát dohromady režim a opozici, ne teroristické organizace,“ řekl. Podle Turecka PYD spolupracuje s tureckými Kurdy ze Strany kurdských pracujících (PKK), řazené k teroristickým organizacím. Na druhou stranu jsou ale kurdské milice YPG jedním z nejdůležitějších spojenců západní koalice v Sýrii. Pod kontrolou mají rozsáhlé oblasti na severu a severovýchodě země, kde bojují proti radikálům z Islámského státu.

Proti účasti Kurdů jsou i některé z dalších syrských opozičních skupin, jiné ji naopak vyžadují. Hajsám Manna z opozičního uskupení Syrská demokratická rada uvedl, že do Ženevy nepojede, jestliže tam nebudou i vůdci kurdských uskupení. „Pojedu se svými přáteli, nebo vůbec. Neexistuje žádný jiný kompromis,“ řekl Manna agentuře Reuters.

Manna: Pojedu se svými přáteli, nebo vůbec. Neexistuje žádný jiný kompromis

Jiná z hlavních syrských opozičních skupin se zase nechala slyšet, že se rozhovorů zúčastní jedině, když syrská armáda přestane s obléháním povstaleckých oblastí a když budou splněny i další podmínky. Podle opoziční vyjednávací komise (HNC), která byla ustavena v prosinci na jednání v Saúdské Arábii, je potřeba nejprve zlepšit situaci přímo na místě v Sýrii a teprve poté zahájit vyjednávací proces. Své podmínky prý již opozice sdělila generálnímu tajemníkovi OSN a nyní čeká na jeho odpověď.

Nezávislý syrský disident Džihád Makdisí na Facebooku uvedl, že byl na jednání pozván, nicméně nezúčastní se ho. „Proces formování syrské opoziční delegace byl zmařen mnoha problémy, což vedlo k vytvoření delegace, která spolu nijak nesouzní,“ napsal Makdisí. „Myslím, že má dočasná nepřítomnost v tomto úvodním kole jednání by mohla přispět k odstranění současných rozdílů,“ dodal s tím, že se může do celého procesu zapojit později.