Kurdové si odhlasovali nezávislou federaci. Proti je Asad, Rusko i Turecko

Z Kobaní lidé do Evropy neodcházejí, naopak, desetitisíce se jich vrací. Do obrany se zapojují i ti, kteří měli domy v okolních vesnicích, kde stále ještě není bezpečno.

Z Kobaní lidé do Evropy neodcházejí, naopak, desetitisíce se jich vrací. Do obrany se zapojují i ti, kteří měli domy v okolních vesnicích, kde stále ještě není bezpečno. Zdroj: Lenka Klicperova

Malý opevněný post nad řekou Eufrat. V popředí jeden z vojáků SDF hladí štěně, zatímco jeho kolega pálí na pozice IS
Pod těžkou palbou. U kulometu se vojáci střídali.
Kousek od tohoto postu leželo několik zabitých IS, kteří se pokusili o útok na stanoviště.
V krytu. Tady byl čas na cigaretu a odpočinek.
Na vojácích z SDF bylo často vidět vyčerpání a napětí.
21
Fotogalerie
Zástupci tří kurdských regionů dnes odhlasovali ustavení federálního systému v kurdských oblastech na severu Sýrie. Vláda v Damašku to označila za nelegální. Představitelé kurdských regionů jednali na konferenci ve městě Rmílán v severosyrské provincii Hasaká. Odhlasovali tam ustavení federace na území třech oblastí obývaných převážně Kurdy. Jedná se o lokality u turecké hranice. Mnohé z nich vybojovaly kurdské milice YPG v bojích s islámskými radikály.

Už ve středu Kurdové oznámili, že jejich federální správa bude zastupovat nejen zájmy Kurdů, ale také Arabů a Turkmenů, kteří v těchto oblastech také žijí. Damašek tento krok označil na nelegální a tvrdí, že na řízení země nebude mít dopad.

Proti kurdské federaci na severu jsou i oponenti Damašku. Rusko jako hlavní spojenec syrského režimu se domnívá, že o tom, zda se Sýrie stane v budoucnu federací, rozhodnou Syřané. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Rusko se vždy snažilo zapojit Kurdy do mírových rozhovorů. Proti jejich účasti ale byla syrská opozice, za níž stojí kromě jiných Turecko, a to je zásadně proti legalizaci nároků Kurdů.

Ankara reagovala na dnešní z právu z Rmílánu velmi rychle, když oznámila, že Turecko je proti vytváření nových struktur v Sýrii a proti jednostranným krokům diktovaným etnickými důvody.

Aktuální situace v SýriiAktuální situace v Sýrii | Wikimedia Commons