Kuriózní boj proti rozvodům: televize v Taškentu bude vysílat jména znesvářených manželů

Televize Tashkent Telekanali

Televize Tashkent Telekanali Zdroj: Repro foto Tashkent Telekanali

Uzbecký Taškent
Centrum Taškentu
Hlavní město Uzbekistánu Taškent
Tramvaj české výroby v Taškentu
Uzbecký Taškent
10
Fotogalerie

Svérázné opatření proti vysoké rozvodovosti zavádí Rachmonbek Usmanov, starosta hlavního města Uzbekistánu Taškentu. Nařídil, aby se v regionální televizi a novinách začaly zveřejňovat jména manželů, kteří požádali o rozvod. Tento krok by je měl kvůli obavě z veřejné ostudy od jejich rozhodnutí odradit.

Usmanova podle serveru Hlasu Ameriky znepokojila nejnovější statistika za devět měsíců letošního roku, podle níž Taškent v rozvodovosti výrazně vede před ostatními regiony této středoasijské země.

V dvoumilionové uzbecké metropoli za výše zmíněné období skončilo rozchodem 32 procent manželství, zatímco ve druhé nejhorší oblasti země to bylo pouze 14 procent a ve většině dalších regionů Uzbekistánu dokonce méně než deset procent. Jen pro srovnání: v České republice se míra rozvodovosti pohybuje na úrovni 45 až 50 procent manželství.

Šestapadesátiletý starosta proto rozhodl, že televizní kanál Tashkent Telekanali bude dvakrát za měsíc v jedenáct hodin večer vysílat jména „hříšníků“. Jejich seznamy zároveň budou vycházet i v deníku Tashkent Oqshomi (Večerní Taškent).

Usmanov počítá s tím, že hrozba zveřejnění by mohla páry před rozchodem odradit, protože lidé v převážně muslimském konzervativním Uzbekistánu pohlíží na rozvody velmi negativně. Politik rovnou také varoval, že pokud se čísla nezlepší, začnou se na obrazovce objevovat i fotografie nešťastných párů.

Svérázný boj proti rozvodům není jediným kontroverzním činem starosty, jehož do funkce jmenoval v roce 2012 tehdejší dlouholetý prezident země Islam Karimov. Letos v březnu Usmanov oznámil, že Taškent kvůli údajně malé efektivitě zruší tramvaje a koleje kompletně demontuje. Přestože tramvaje mají ve městě víc než stoletou tradici a navíc Taškent v roce 2012 koupil za 20 milionů dolarů dvě desítky nových souprav VarioLF z Krnovských opraven a strojíren.

Obyvatele Taškentu také starosta nedávno naštval svým příkazem pokácet většinu stromů ve městě. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že jsou staré, ještě ze sovětské éry, a údajně ohrožují chodce.