Kvůli novému brexitovému plánu rezignovala členka britské vlády

Andrea Leadsomová

Andrea Leadsomová Zdroj: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová přišla kvůli svému novému plánu na realizaci brexitu o prvního člena kabinetu. Rezignaci oznámila Andrea Leadsomová, jež měla dosud na starosti vládní agendu v dolní komoře parlamentu. V dopise premiérce mimo jiné napsala, že při prosazení aktuální strategie by Británie nebyla po odchodu z Evropské unie skutečně svrchovanou zemí.

„Už nevěřím, že náš přístup povede k uskutečnění výsledku (brexitového) referenda,“ uvedla Leadsomová, která je britskými novináři označována za vůdčí osobnost skupiny ministrů prosazujících ráznou odluku od EU. „Proto s velkou lítostí a s těžkým srdcem odcházím z vlády,“ uzavírá Leadsomová dopis, který zveřejnila na twitteru.

Úterní projev premiérky Mayové o chystaném prováděcím zákonu k brexitové dohodě pobouřil část členů vlády, protože oznámené kroky podle nich neodpovídaly pozici dohodnuté na schůzi kabinetu. Leadsomová v rezignačním dopise hovoří o „kolapsu vládních procesů“ a o tom, že nedávné legislativní návrhy související s brexitem nebyly řádně schválené ministry.

„Vím, že zítra (ve čtvrtek) se konají důležité volby (do Evropského parlamentu)... Načasování tohoto rozhodnutí jsem pečlivě zvažovala, ale zítra bych nemohla splnit svou povinnost coby lídr ve sněmovně a oznámit zákon s novými prvky, se kterými zásadně nesouhlasím,“ napsala Leadsomová.

Podle hlavní politické reportérky společnosti BBC Laury Kuenssbergové tak Mayová přišla za necelé tři roky na pozici premiérky již o 36. člena vlády. Britská média hodnotí odchod Leadsomové jako těžkou ránu pro již tak oslabenou Mayovou, která je pod rostoucím tlakem, aby odešla z čela vlády.