Kvůli povodním a stagnujícím exportům zkrachovaly v Německu tisíce firem

Zatopený Pasov

Zatopený Pasov Zdroj: ctk/ap

Povodně, které se nedávno prohnaly jihem a východem Německa, nepřežije řada firem. Za první polovinu letošního roku už živelná pohroma spolu se stagnujícími exporty přivodila pád 15 430 firem. To je o meziročně 3,4 procenta více, uvedla společnost Creditreform.

Vyšší by měl být i počet insolvencí za celý rok, a to poprvé od krizového roku 2009. „Počítáme s 30 až 31 tisíci firemních insolvencí,“ uvedl hlavní ekonom Creditreform Michael Bretz. To by znamenalo nárůst o šest až deset procent. V loňském roce počet insolvencí o šest procent klesl, zkrachovalo nejméně firem od roku 2000.

Insolvence letos postihují hlavně malé a střední firmy, počet insolvencí velkých podniků naopak znatelně klesl. Nejvíce jsou zasažené společnosti působící ve zpracovatelském průmyslu, které se orientují převážně na vývoz. Jejich počet meziročně stoupl o desetinu. Silně postižení jsou i firmy zaměřené na obchod, zkrachovalo jich o pět procent více.

Škody způsobené insolvencemi se v první půlce roku vyšplhaly na 16,5 miliardy eur. „Vysoké ztráty utrpěli především dodavatelé či věřitelé,“ uvedla Creditreform. Insolvence ohrozily 148 tisíc pracovních míst, což je o něco méně než loni.

Počty insolvencí narůstají i v Česku. Na rozdíl od Německa ale růst insolvencí zpomaluje. Za první pololetí přibylo 12 procent insolvencí, mezi prvními polovinami let 2011 a 2012 došlo ke skoku o 36 procent.