Kvůli Snowdenovi možná Obama zruší plánovanou cestu do Moskvy

Bílý dům

Bílý dům Zdroj: Edbrown05-Wikimedia Commons

Bílý dům kritizuje rozhodnutí Ruska poskytnout Snowdenovi azyl, zvažuje kvůli tomu Obamovu účast na podzimním summitu v Moskvě. Bývalý technik CIA Edward Snowden dostal od ruských úřadů azyl na jeden rok. "Spravedlnost vítězí," poděkoval uprchlík ruské straně a odjel na utajované místo.

Rozhodnutí Ruska poskytnout Snowdenovi azyl podkovává dlouhodobu spolupráci s USA v oblasti vynucování práva, prohlásil Bílý dům. Spojené státy jsou podle americké administrativy zklamané ruským přístupem ke kauze Snowden. Americký prezident z toho důvodu možná zruší plánovanou cestu do Moskvy letos na podzim. „Zvažujeme smysluplnost podzimního summitu,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Jak se vyjádřil Kreml, aktuální posun v případu Snowden by neměl poškodit vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy. „Náš prezident vyjádřil naději, že tato událost neovlivní americko-ruské vztahy,“ prohlásil ruský diplomat Jurij Ušakov. Jak dodal, zatím nemá žádné ïnformace, že by Barack Obama v září nepřijel.

Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden, kterého Spojené státy stíhají za vyzrazení tajných informací, získal v Rusku status uprchlíka na jeden rok. Informoval o tom server WikiLeaks. Snowden ve čtvrtek odpoledne opustil tranzitní zónu na moskevském letišti a přesunul se na bezpečné místo, uvedl jeho advokát Anatolij Kučerena.

Snowden přiletěl 23. června z Hongkongu do Moskvy poté, co odhalil existenci tajných amerických programů zaměřených na sledování internetové a telefonické komunikace. Ve vlasti mu hrozí desítky let odnětí svobody. Spojené státy kritizovaly Rusko za to, že v kauze Snowden není dostatečně neutrální. Ruský prezident Vladimir Putin dříve podmínil udělení azylu tím, že Snowden přestane s „protiamerickou činností“.

PROFIL: Vlastenec Edward Snowden prchá před americkou zlobou