Kyjev chce posílit armádu na východě a omezit zásobování Donbasu

Ukrajina v reakci na separatistické volby na Donbasu a v očekávání možného útoku "teroristů" posílí obranu východoukrajinských regionů novými armádním jednotkami. Na schůzi Rady národní bezpečnosti a obrany to oznámil prezident Petro Porošenko. Kyjev podle něj zpřísní dopravní omezení ve směru z Donbasu a zavede v povstaleckých regionech přísnější hospodářský režim.

„Zůstáváme stoupenci mírového plánu,“ řekl prezident na zasedání vrcholného orgánu pro řízení protipovstalecké operace v Doněcké a Luhanské oblasti. „To ale neznamená, že nebudeme připraveni k rozhodným akcím v případě pesimistického scénáře,“ dodal Porošenko.

Armáda vyšle nové jednotky na východ země ve snaze zastavit možný útok ve směru Mariupol - Berďansk podél pobřeží Azovského moře a dále ve směru na velká města Charkov a Dněpropetrovsk, řekl prezident. Podle Porošenka pokračuje budování opevňovací infrastruktury a vyzbrojování ozbrojených sil novými typy útočné, výzvědné a velitelské techniky.

Posílení kontrol

Porošenko dále uvedl, že na východě země bude značně posílena kontrola na armádních kontrolních stanovištích s cílem omezit dopravu. Armáda tak chce zastavit pronikání výzvědných a diverzních skupin do ukrajinského vnitrozemí.

Prezident dále nevyloučil, že v oblastech obsazených povstalci Kyjev zpřísní hospodářský režim. Ukrajina podle hlavy státu dál zásobuje Donbas plynem a elektřinou, aniž by za dodávky cokoli inkasovala. „Vytápíme Doněck a Luhansk v podmínkách minusových teplot. Podle zákona bychom jim přitom už dávno měli odpojit jak plyn, tak elektřinu,“ konstatoval Porošenko, podle něhož stát za dodávky nic nedostal.

Porošenko zruší i zákon o decentralizaci

Prezident potvrdil, že hodlá zrušit zářijový zákon o decentralizaci, jehož součástí byl plán rozsáhlé správní reformy v povstaleckých územích. Povstalci nedělními volbami podle Porošenka tyto plány sami zhatili. V případě, že se vzbouřenci nově zvolených orgánů vzdají, je Kyjev ochoten vydat nový zákon s novým datem voleb a s rozšířenou autonomií, slíbil prezident.