Kyjev přišel ztrátou Krymu o přírodní zdroje za 10 miliard dolarů

Sevastopol

Sevastopol Zdroj: Sasa Blau

Kyjev ztrátou poloostrova Krym přišel o přírodní zdroje a další přírodní bohatství v hodnotě 127 miliard hřiven (10,8 miliardy dolarů, 218,5 miliardy korun). Vyplývá to z odhadu, které dnes zveřejnilo ukrajinské ministerstvo pro ekologii a přírodní zdroje. Ukrajina nyní hodlá u mezinárodních soudů vymáhat odškodné za zabrání Krymu Ruskem, uvedl mluvčí ministerstva.

„Zaměstnanci ministerstva posoudili tržní hodnotu surovinové základny Krymu. Podle předběžných odhadů je to 127 miliard hřiven,“ uvedl mluvčí. Podle něj jsou do hodnoty majetku započtené místní firmy, 198 polí a 380 potenciálních polí na těžbu. Informovala o tom agentura Reuters.

Krym je domovem těžařské firmy Čornomornaftohaz. Podle tiskové agentury RIA dosahují zásoby ropy na Krymu 47 milionů tun a plynu 165,3 miliardy metrů krychlových.

Rusko převzalo Krym, kde má svou základnu ruská černomořská flotila, krátce po únorovém svržení bývalého promoskevského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Moskva uvedla, že tím chce ochránit své krajany před nacionalisty ze západní Ukrajiny. Noví vůdci Ukrajiny však obviňují Rusko z rozpoutání politické kampaně proti nim za použití obchodu a ekonomiky jako zbraní, napsala agentura Reuters.