Kyjev se rozhodl stáhnout své vojáky z Krymu

Ruští ozbrojenci obsazují ukrajinské základny

Ruští ozbrojenci obsazují ukrajinské základny Zdroj: CTK

Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny nařídila ministerstvu obrany stáhnout ukrajinské vojáky z Krymu. Oznámil to dnes předseda parlamentu a úřadují prezident Oleksandr Turčynov. Evakuovat se mají i rodiny vojáků, vystavené reálnému ohrožení života a zdraví.

Poloostrov anektovalo Rusko a ruští vojáci mezitím ovládli drtivou většinu ukrajinských posádek na Krymu.

Ruská vojska v pondělí ráno ovládla ukrajinskou základnu námořní pěchoty ve Feodosiji na východním pobřeží Krymu, jedno z posledních vojenských zařízení Ukrajiny na anektovaném poloostrově. Ruské síly už dříve obsadily část feodosijské základny, která je obléhána od počátku března. Ukrajinci ale dosud drželi pod kontrolou muniční sklad, kasárna a další budovy na základně.

Moskva o víkendu pokračovala v upevňování vojenské moci na Krymu, který v úterý oficiálně připojila k Ruské federaci. Proruské síly bez výraznějšího odporu ovládly dvě zbývající velké ukrajinské základny či jedinou ukrajinskou ponorku. V neděli vlála ruská vlajka nad 189 ukrajinskými armádními zařízeními. Ukrajina o víkendu také přišla o kontrolu nad většinou své námořní flotily.