Kyjev vyzval Radu Evropy, aby pomohla s jednáním o propuštění Savčenkové

Nadija Savčenková u ruského soudu

Nadija Savčenková u ruského soudu Zdroj: ctk/ap

Ukrajinský parlament vyzval Radu Evropy, aby se neprodleně vložila do jednání o okamžitém propuštění v Rusku odsouzené ukrajinské důstojnice Nadiji Savčenkové. Podle předsedy sněmovny Andrije Parubije, jehož citovala agentura Interfax, je třeba návrat Savčenkové zajistit co nejdříve, protože její zdravotní stav je kvůli hladovce vážný. Parubije podpořil i předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy Pedro Agramunt.

„Žádáme Parlamentní shromáždění Rady Evropy, aby udělalo vše, co je v jeho silách, aby se zajistil co nejrychlejší návrat Nadiji Savčenkové domů,“ řekl Parubij. Podle něj nyní odpovědnost spočívá zejména na ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, vyjednávání jsou však navzdory zdravotnímu stavu odsouzené velmi obtížná.

Agramunt jménem Parlamentního shromáždění RE znovu zopakoval, že žádá propuštění Savčenkové, která je delegátkou tohoto orgánu. „Je to obzvláště důležité ve světle zpráv o její pokračující hladovce a zhoršujícím se zdravotním stavu. Vyzývám ruské úřady, aby podnikly nezbytné a urychlené kroky k vyřešení této humanitární záležitosti, i v souvislosti s možnou výměnou vězňů s ukrajinskou stranou,“ řekl španělský politik.

Výměna za ruské důstojníky

Advokát Savčenkové o víkendu varoval, že zdravotní stav letkyně odsouzené na 22 let za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů, je po téměř dvou týdnech hladovky velmi vážný.

Ruská i ukrajinská média se shodují na tom, že Savčenková by měla být vyměněna za údajné důstojníky ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Alexandrova a Jevgenije Jerofejeva, kteří byli dopadeni na východě Ukrajiny a v Kyjevě stojí před soudem. Tamní prokurátor pro ně žádá 15 let, verdikt má padnout dnes.