Kyjev zabavil skoro 40 miliard, které patřily Janukovyčovi. Prospěch z nich má mít armáda

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč Zdroj: CTK/AP

Pouliční válka v Kyjevě 2014
Petro Porošenko
Petro Porošenko
4
Fotogalerie

Přes 1,4 miliardy dolarů (asi 37 miliard korun), které patřily bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi a jeho spolupracovníkům, zabavil ukrajinský stát. Banka Oščadbank peníze převedla do státní pokladny.

Peníze exprezidenta v únoru 2015 na účtech zmrazila Státní služba finančního monitoringu. O jejich propadnutí státu rozhodl ukrajinský soud.

Porošenko dnes také oznámil, že zabavený obnos chce Kyjev využít pro potřeby ukrajinských ozbrojených složek.

"Požádal jsem vládu a parlament, aby udělaly potřebné změny ve státním rozpočtu a použily zabavenou částku pro potřeby ukrajinské armády, národní gardy, bezpečnostních složek a pohraniční služby," řekl prezident.

Janukovyčovy zdroje chce Porošenko použít na stavbu továrny pro výrobu munice, nákup moderních radiokomunikačních zařízení, radarů pro detekci dělostřeleckých střel a dronů a na výstavbu ubytoven pro vojáky.

Exprezident se v současné době ukrývá v Rusku, kam s pomocí ruské tajné služby uprchl po násilném převratu v únoru 2014.

Tehdy v Kyjevě při bojích demonstrantů s policí zemřelo sto lidí. Kromě zabavení peněz na ukrajinských účtech zmrazila státní služba i prezidentova aktiva ve Švýcarsku.

Jak vypadaly střety protestujících s policí:

Video placeholde

Pouliční válka v Kyjevě 2014 • reuters