Kypr hovoří o miliardách, Evropa váhá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jednání o podmínkách finanční pomoci mezi Evropskou unií, Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a představiteli Kypru výrazně pokročila, budou však nadále pokračovat a dohoda ještě nebyla dokončena. Oznámila to Evropská komise, která tak reagovala na prohlášení kyperské vlády. Ta dopoledne uvedla, že Kypr dosáhl dohody a dostane pomoc 17,5 miliardy eur.

Podle prohlášení EK vyjednávací týmy dosáhly pokrok u důležitých bodů zaměřených na posílení veřejných financí, obnovení zdraví finančního systému a posílení konkurenceschopnosti, které mají vydláždit cestu k návratu země k trvalému růstu a finanční stabilitě. Jednání však budou pokračovat z centrál jednotlivých věřitelských organizací. Teprve v příštích týdnech také mají být známy výsledky hloubkové kontroly bank.

Mluvčí kyperské vlády Stafanos Stefanu dnes novinářům řekl, že vláda čeká odpoledne oficiální oznámení dokončení dohody o pomoci z Bruselu. Dodal, že vláda už s dohodou seznamuje politické představitele a sociální partnery.

V posledních dvou týdnech jednali v Kypru zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a MMF, aby dohodli s vládou a centrální bankou konkrétní podmínky pomoci. Ve čtvrtek delegace „trojky“ odjela a podle vlády zbývaly vyřešit poslední sporné problémy.

Kypr se na EU obrátil s žádostí o pomoc v červnu. Země má problémy kvůli řecké dluhové krizi, hrozí jí vysoké náklady na sanaci dvou největších bank a potřebuje peníze i k pokrytí rozpočtového deficitu. Očekává se, že záchranný úvěr by se mohl pohybovat mezi 11 až 16 miliardami eur (280 až 408 miliard korun).