Kypr nabízí byznysmenům jako odškodnění unijní pas

Nikos Anastasiades

Nikos Anastasiades Zdroj: reuters

Kypr chce udržet zájem zahraničních investorů, slibuje jim mírnější podmínky pro udílení občanství. Jeho nabídka cílí hlavně na ruské byznysmeny, které prý chce vedení ostrova částečně odškodnit za ztráty, jež jim působí záchranný balík od mezinárodních věřitelů.

Prezident Nikos Anastasiades podnikatelům slíbil, že o pas Kypru, a tedy zároveň Evropské unie, budou moci požádat lidé, kteří měli v zemi vklady před 15. březnem a následně přišli přinejmenším o tři miliony eur.

Současný program ostrova „občanství za investice“ se zmírní. Ke splnění podmínek bude stačit investovat tři miliony eur místo dosavadních deseti. Prezident také slíbil, že přestane platit požadavek, aby měl kandidát v kyperských bankách po dobu pěti let patnáct milionů eur. „Tato rozhodnutí budou prosazena co nejrychleji,“ zdůraznil Anastasiades.

„Vláda také zkoumá různé scénáře, jež by umožnily částečnou kompenzaci ztrát, kterou akcionáři bank, držitelé dluhopisů a vkladatelé utrpěli,“ dodal prezident. Agentura Reuters s odkazem na dokument z Bruselu mezitím uvedla, že majitelé účtů ve dvou největších kyperských bankách, tedy v Laiki a Bank of Cyprus, mohou přijít o 8,3 miliardy eur. Podle materiálu jde ale o maximální možnou částku, ve skutečnosti může být nižší.

Anastasiades prý doufá, že rusko-kyperské podnikatelské vazby zůstanou přes současné trable silné. Investory zároveň vyzval k průzkumu ropných a plynových nalezišť u ostrova. Země totiž v jejich využití vidí šanci na své hospodářské zotavení.