Kypr pomoc EU nemusí potřebovat. Své zájmy tam má totiž Rusko

Kypr

Kypr Zdroj: profimedia.cz

Kypr zřejmě připravuje žádost o zahraniční finanční pomoc, začalo se tento týden nahlas mluvit v ekonomických kruzích. Naznačují to i vyjádření činitelů kyperské vlády. Pomoc potřebují tamní banky, které jsou těsně spjaté s problémovými řeckými, spekuluje se ale i o tom, že injekci bude potřebovat celá ekonomika. Kypr ale možná nebude potřebovat evropské peníze, v zemi se totiž silně angažuje Rusko.

Agentura Reuters ve středu s odvoláním na vysoké představitele země uvedla, že Kypr by mohl potřebovat finanční pomoc až čtyři miliardy eur. Kromě možnosti půjčky od Evropské unie však zvažuje i půjčku od dalších zemí, mimo jiné Ruska a Číny. Důvodem jsou podmínky, které doprovázejí půjčku od EU.

Rusko už oznámilo, že je zadluženému Kypru připraveno poskytnout novou půjčku až pět miliard eur. V rozhovoru pro moskevský list Nězavisimaja gazeta to uvedl poradce guvernéra ruské centrální banky Pavel Medveděv. Rusko už loni v prosinci poskytlo Kypru půjčku 2,5 miliardy eur.

Analytici upozorňují, že na Kypru je registrováno mnoho ruských ropných, metalurgických a dalších koncernů, které zde mají v místních bankách část svých peněz. Proto se bude Rusko snažit ze všech sil zabránit krachu těchto bank, napsala agentura DPA. Žádost o půjčku od Kypru ale zatím ruské ministerstvo financí neobdrželo.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hlavní úvěrový rating Kypru o dva stupně na známku Ba3. Zdůvodňuje to narůstajícím rizikem odchodu Řecka z eurozóny a dopadů, které takový krok bude mít na kyperskou ekonomiku. Kypr má třetí nejmenší ekonomiku v eurozóně a známka, kterou má u Moody's, je ve spekulativním pásmu, což znamená, že řada institucionálních investorů nemůže kyperské státní dluhopisy nakupovat, protože jsou pro ně příliš rizikové.

Kyperské banky těžce poškodily odpisy řeckého dluhu, který byl restrukturalizován v rámci druhé pomoci od EU a Mezinárodního měnového fondu. Do konce tohoto měsíce potřebuje země získat 1,8 miliardy eur na podporu druhého největšího finančního ústavu v zemi Cyprus Popular Bank.