Kypr souhlasí s auditem tamních bank

Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem Zdroj: reuters

Kyperská vláda souhlasila s externím auditem svého bankovního sektoru, aby dokázala, že banky středomořského ostrova jednají v souladu s pravidly Mezinárodního měnového fondu proti praní špinavých peněz. Audit je podmínkou k poskytnutí dlouho odkládané záchranné půjčky Kypru. Dohodli se na tom ministři financí zemí eurozóny.

Vnější audit byl odmítán novou kyperskou vládou, která silně lobbovala proti skupině vedené Německem. Ta prosazovala zevrubnou inspekci jednoho kyperského finančního domu po druhém. Po zasedání ministrů financí zemí eurozóny prohlásil nový šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, že věří, že audit provede externí firma.

Nicméně kyperský ministr financí Michalis Sarris po nočním jednání s vybranou skupinou ministerských protějšků prohlásil, že audit by měl provést Moneyval, kyperská vládní agentura spolupracující s OECD a operující pod patronátem kyperské centrální banky.

Olli Rehn, eurokomisař pro hospodářskou a měnovou politiku, uvedl, že externí audit je jedinou možností, jak vyvrátit podezření, že kyperské banky jsou využívány k praní peněz kriminálními organizacemi.

Německo, které stálo v čele tažení proti kyperskému bankovnímu sektoru, argumentovalo, že příliv velkého objemu investic na Kypr z Ruska indikuje zneužívání ostrovních bank bohatými Rusy. Kypr, který je v Rusku jedním z největších zdrojů přímých zahraničních investic, všechna obvinění vehementně popírá a tvrdí, že členství v Evropské unii a nízké korporátní daně udělaly z ostrova magnet pro ruské investory.

Dohoda o auditu kyperských bank je ale pouze prvním krokem ve vyjednáváních o finanční pomoci Kypru v hodnotě 17 miliard eur. Jedním z dalších požadavků je rozsáhlejší restrukturalizace celého tamního bankovního sektoru.