Kypr zrušil zákaz otevírání nových bankovních účtů

Kypr - lidé vybírají vklady z bank

Kypr - lidé vybírají vklady z bank Zdroj: ctk

Kypr v pátek zrušil zákaz otevírání nových bankovních účtů. Ministerstvo financí tak oficiálně ukončilo veškeré restrikce pro převody peněz v rámci země zavedené před více než rokem kvůli bankovní krizi, která přiměla zemi požádat o pomoc své partnery v eurozóně.

Stále však není možné volně převádět peníze do zahraničí. Všechny převody peněz do zahraničí musí prověřit centrální banka. Úřady ale počítají s tím, že uvolní přesuny peněz do zahraničí ještě do konce letošního roku. Kypr loni v březnu obdržel od dalších zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu záchranný úvěr deset miliard eur (274,8 miliardy korun).

Podmínkou pomoci však bylo zabavení části nepojištěných vkladů ve dvou největších bankách a úřady musely zavést kontrolu nad převody a výběry peněz, aby tak odvrátily hrozbu hromadného vybírání vkladů z bank. Ministerstvo financí dodalo, že k rozhodnutí zrušit domácí kontrolu ho přiměla čtyři kladná hodnocení plnění záchranného programu a návrat důvěry v bankovní systém.

Centrální banka ve středu oznámila, že vklady u bank v dubnu poprvé od prosince 2012 vzrostly. Největší kyperská banka Bank of Cyprus pak v prvním čtvrtletí vykázala první zisk za dva roky, napsala agentura AP.