Kypru hrozí platební neschopnost, peníze potřebuje do konce měsíce

Kypr

Kypr Zdroj: E15

Kypr potřebuje 75 milionů eur (1,9 miliardy korun), aby se v dubnu vyhnul platební neschopnosti a mohl vyplatit důchody a mzdy státním zaměstnancům. Prohlásila to dnes šéfka kyperské státní pokladny Rea Georgiu. Kypr čeká na první část záchranného úvěru eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Měl by ji obdržet v květnu.

„Schodek likvidních prostředků na duben činí 160 milionů eur. Pětaosmdesát milionů, které máme, nestačí. Potřebujeme přibližně stejnou částku, abychom se vyhnuli neschopnosti“ splácet závazky, řekla podle agentury AFP Georgiu před finančním výborem kyperského parlamentu. Rakouský deník Wiener Zeitung na svém webu uvedl, že neschopnost splácet závazky Kypru hrozí 18. dubna.

„Vláda v příštích dnech udělá vše, co bude v jejích silách, aby umožnila přijmout zákony (týkajících se záchranného plánu), a my tak na konci měsíce neměli problém s (výplatou) mezd a důchodů,“ sdělil mluvčí kyperské vlády.

Kypr se minulý měsíc dohodl s mezinárodními věřiteli, že bude čerpat záchranný úvěr deset miliard eur (zhruba 260 miliard korun). Země ale zároveň musí omezit svůj bankovní sektor a z vlastních prostředků si zajistit asi 5,8 miliardy eur. Přispět mají velcí střadatelé, kteří přijdou o významnou část svých bankovních vkladů nad 100.000 eur.

David Klimeš: Zapomeňte na Kypr. Zachraňte Itálii!