Labouristé v Anglii ztratili méně, než se čekalo. Corbyn se udrží

Předseda labouristů Jeremy Corbyn

Předseda labouristů Jeremy Corbyn Zdroj: CTK

Britští labouristé sice v místních volbách v Anglii ztratili hlasy voličů, porážka ale není tak výrazná, jak se očekávalo. Informoval o tom dnes deník The Guardian. Podle BBC tak pozice předsedy levicové opoziční strany Jeremyho Corbyna ohrožená není.

„Po celé Anglii nám minulou noc předpovídali, že ztratíme rady. Ale neztratili jsme je. Nevzdali jsme se a podpora nám vzrostla,“ uvedl Corbyn na shromáždění v Sheffieldu. Zároveň uznal porážku ve Skotsku, bývalé baště labouristů, kde nyní skončili až na třetím místě za Skotskou národní stranou premiérky Nicoly Sturgeonové a konzervativci.

Labouristé sice neztratili tolik křesel, kolik se očekávalo, jde ale o první opoziční stranu, která nezvýšila počet svých zástupců ve volbách do rad měst a hrabství od roku 1985, upozornila BBC.

Výsledky nejočekávanějšího souboje o křeslo starosty Londýna, kde se rozhodovalo mezi labouristou Sadiqem Khanem - muslimem pákistánského původu - a konzervativcem Zacem Goldsmithem, budou známy až večer. Už nyní je jasné, že svou pozici v čele Liverpoolu obhájil labourista Joe Anderson.

Podle analytiků listu The Guardian a stanice BBC výsledek labouristů v anglickém hlasování nepotěší vnitrostranické odpůrce předsedy Corbyna. Strana totiž neutrpěla natolik silnou porážku, aby ho mohli vyzvat k odchodu. „Corbyn je prozatím v bezpečí,“ uvedl komentátor BBC Norman Smith s tím, že výsledek ale není nijak valný vzhledem k tomu, že labouristé jsou v opozici vůči vládě, která v minulých letech zavedla řadu nepopulárních úsporných opatření.