Lagardeová je o krok blíže k vedení ECB. Získala doporučení unijních ministrů financí

Ministři financí zemí EU formálně doporučili jmenovat Christine Lagardeovou novou předsedkyní Evropské centrální banky. Na twitteru o tom informoval aparát Rady EU. Krok se očekával, na nominaci stávající šéfky Mezinárodního měnového fondu do čela klíčové finanční instituce eurozóny se před týdnem na mimořádném summitu k personálním otázkám dohodli prezidenti a premiéři zemí Evropské unie.

Právě summit také Lagardeovou do funkce v říjnu definitivně jmenuje, Francouzka nahradí končícího Itala Maria Draghiho. K takovému kroku ale šéfové států a vlád unijních zemí potřebují nejen dnešní krok ministrů financí, ale také ještě vyjádření Evropského parlamentu a samotné ECB.

Lagardeová do banky nastoupí v rámci širší dohody, k níž šéfové států a vlád dospěli na mimořádném summitu po řadě hodin jednání. Součástí je záměr prosadit do čela příští Evropské komise německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou, novým šéfem Evropské rady se stane končící belgický premiér Charles Michel a mužem v čele unijní diplomacie má být španělský politik Josep Borrell.

Kdo vystřídá samotnou Lagardeovou v čele MMF zatím není jasné, účastníci dnešního jednání v Bruselu v kuloárech uváděli, že by to měl být Evropan. Několikrát přitom padlo jméno někdejšího šéfa euroskupiny, tedy jednání ministrů financí zemí eurozóny, Nizozemce Jeroena Dijsselbloema.