Lavrov: Nastal čas zmodernizovat ruské jaderné zbraně

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Rusko by mělo modernizovat svůj arzenál jaderných a konvenčních zbraní, který je již zastaralý. Nemá ale v úmyslu nijak eskalovat napětí. Prohlásil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Řekl také, že by se od základů měly změnit vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy. Moskva podle něj nestojí o pokračování nynější sankční války se Západem.

Nové ochlazení do vztahů mezi oběma zeměmi vnesl zejména konflikt na Ukrajině, kde proti vládě v Kyjevě bojují proruští separatisté. Západ obviňuje Moskvu, že povstalce podporuje, vyzbrojuje a že na východě země působí ruští vojáci. Kvůli anexi Krymu a přístupu Ruska k ukrajinské krizi na Rusko uvalily USA a EU v několika krocích sankce. Moskva v reakci na to zakázala dovoz potravin ze Západu.

Lavrov odmítá, že by se blížil začátek nových závodů ve zbrojení. „V našem případě pouze nastal čas modernizovat jaderný i konvenční arzenál,“ řekl v reakci na oznámení amerického prezidenta Baracka Obamy, že Spojené státy plánují modernizovat své jaderné zbraně.

„Americký jaderný arzenál je o něco mladší než ten náš, ale možná i pro něj přišel čas na modernizaci. Doufám jen, že USA dodrží novou smlouvu START (o omezení jaderného arzenálu),“ prohlásil ruský ministr v rozhovoru se stanicemi RT a VGTRK. „Je v pořádku modernizovat výzbroj, nahrazovat staré zbraně novými, ale existují určitá omezení co do počtu zbraní a tato omezení stále platí,“ dodal.

"Reset" vzájemných vztahů

V rozhovoru na ruské stanici Pátý kanál pak Lavrov řekl, že Rusko a Spojené státy potřebují ve vzájemných vztazích „reset 2.0“. Reagoval tak na politiku Spojených států z uplynulých let, kdy se Washington snažil zmáčknout pomyslné tlačítko „reset“ a zlepšit dialog s Moskvou.

„Máme zájem na tom, aby se vztahy dostaly k normálu, ale nebyli jsme to my, kdo je zničil,“ řekl Lavrov.

Severoatlantickou alianci (NATO) označil za organizaci, která nikdy nepřestala Rusko považovat za nepřítele a která má stále mentalitu z dob studené války. Důkazem je prý to, jak NATO v souvislosti s ukrajinskou krizí na adresu Ruska „chrlí neopodstatněná a zaujatá obvinění“.

V parti protiruské rétoriky

„Západní politici se dostali do pasti vlastní protiruské rétoriky,“ myslí si Lavrov. „Nemohou opustit stanovisko, které zaujali a konkrétně to, že všechno je vina Ruska, že to bylo Rusko, kdo způsobil ukrajinskou krizi,“ tvrdí šéf ruské diplomacie.

Rusko se ale podle Lavrova necítí být od Západu izolované. Zároveň obvinil Washington, že to on ničí vzájemnou spolupráci a že není možné, aby se Spojené státy nadále chovaly jako „žalobce, soudce i popravčí ve všech částech světa“.