Lavrov: Západ viní Rusko z krachu své politiky na Ukrajině

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier přednášeli na na Uralské univerzitě v ruském Jekatěrinburgu. Lavrov se ve své přednášce opřel do výkladu politiky Západu vůči Rusku, Steinmeier zase Moskvu upozornil, že navzdory napětí na Krymu musejí minské mírové dohody zůstat základem pokojného řešení krize.

Lavrov slíbil, že ruská strana svou část mírových ujednání splní. „Snaha rozšířit za každou cenu NATO na východ ale prohlubuje rozdělení kontinentu. Když tato snaha tvrdě narazila na Ukrajině, začaly pokusy svalovat vinu na Rusko,“ prohlásil ministr.

Rusko-německé vztahy podle Lavrova procházejí nejkomplikovanějším obdobím od sjednocení Německa. „Je to spojeno s problémy, které se projevily během ukrajinské krize, ale hromadí se už dávno a odrážejí hluboké systémové defekty evropské architektury,“ zdůraznil.

Steinmeier podle agentury TASS řekl, že i přes existující problémy by se Rusko a Německo neměly k sobě obracet zády. „Je to naopak důvod udělat vše pro pokračování dialogu. Musí být kritický, ale zároveň zaměřený na dosažení výsledku,“ dodal německý politik.

Lavrov slíbil důkazy o krymské "diverzi" Kyjeva

Rusko je připraveno poskytnout západním zemím důkazy o údajném ozbrojeném vpádu Ukrajinců na anektovaný Krym. Franku-Walteru Steinmeierovi to potvrdil Sergej Lavrov. Moskva minulý týden obvinila Kyjev, že zosnoval vpád svých „diverzantů“ na poloostrov, při němž přišli o život dva ruští vojáci.

Po jednání se Steinmeierem Lavrov řekl, že akce ukrajinské vojenské rozvědky byla předem dlouhodobě připravovaná. Incident vyvolal prudké zvýšení napětí a obavy před novým rusko-ukrajinským konfliktem. Spekulace o tom, že Rusko přeruší diplomatické styky s Ukrajinou, ale Lavrov dnes odmítl. „Na tom nikdo nemá zájem,“ prohlásil.