Léčba v USA nepomohla, sierraleonský lékař nakažený ebolou zemřel

Zdravotník v ochranném oděvu v Sierra Leone

Zdravotník v ochranném oděvu v Sierra Leone Zdroj: ctk/ap

Sierraleonský lékař nakažený ebolou, který byl v sobotu evakuován z Afriky do Spojených států, zemřel. Oznámila to nemocnice v Omaze ve státě Nebraska, která o něj pečovala a která v neděli označila mužův stav za kritický.

Čtyřiačtyřicetiletý doktor Martin Salia pocházel ze Sierry Leone, kde se také při práci na chirurgickém oddělení metropolitní nemocnice infikoval, trvale ale žil ve Spojených státech. Proto byl také zařazen do amerického evakuačního programu, v jehož rámci jsou ebolou nakažení občané USA či lidé, kteří v USA trvale žijí, převáženi na léčení do Spojených států.

Salia je desátým člověkem s ebolou v USA. Až na něj a Liberijce Thomase Duncana, u něhož nemoc propukla až po příletu do Spojených států, se z nemoci všichni zotavili.

Podle Světové zdravotnické organizace virem eboly, který způsobuje krvácivou horečku, se v západní Africe nakazilo přes 14 tisíc lidí, z tohoto počtu asi 5160 zemřelo. Více než 570 nakažených byli zdravotníci, z nichž 324 nemoci podlehlo.

Nejhůře postižené země jsou Libérie, Sierra Leone a Guinea, několik případů hlásí také Mali. Nejvíce nákaza dolehla na Libérii, která uvádí nejméně 2812 obětí viru.