Ledy mezi Západem a Íránem tají: Cameron se setkal s Rúháním

David Cameron při setkání s Hassanem Rúháním

David Cameron při setkání s Hassanem Rúháním Zdroj: ctk

Britský premiér David Cameron se v New Yorku sešel na okraj rozpravy Valného shromáždění OSN k přímému rozhovoru s íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Jak upozornila agentura AFP, jde o první setkání vrcholných politiků obou zemí od roku 1979.

Vpravdě historická schůzka se odehrála v prostorách britské mise při Spojených národech. Rúháního tisková služba při této příležitosti vydala fotografii, na níž si usmívající prezident podává s Cameronem ruku.

Vztahy Íránu se západními zeměmi jsou již delší dobu velmi špatné. Zatěžují je zejména obavy z toho, že by se Teherán mohl pokusit zneužít svůj jaderný program k získání nukleárních zbraní. Íránské vedení to popírá a tvrdí, že program má jen mírové zaměření.

Probíhají jednání o jaderném programu

V současné době v New Yorku probíhá mezi Íránem a šesti velmocemi (USA, Francie, Británie, Rusko, Čína a Německo) další kolo jednání o sporném jaderném programu. Nová zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) údajně hodnotí pozitivně poslední kroky Íránu, které by mohly usnadnit uzavření trvalé dohody.

Podle harmonogramu se má skupina šesti velmocí s Íránci dohodnout do 24. listopadu na trvalém ujednání, které by mohlo pro Írán znamenat zrušení dlouholetých sankcí. Musí ale předtím vyvrátit pochybnosti o svém jaderném programu.