Letiště Heathrow loni prodělalo dvě miliardy liber. Biden řeší nedostatek čipů

Ztrátu dvou miliard liber, tedy asi 60,5 miliardy korun, hlásí londýnské letiště Heathrow. Letos věří ve zlepšení.

Ztrátu dvou miliard liber, tedy asi 60,5 miliardy korun, hlásí londýnské letiště Heathrow. Letos věří ve zlepšení. Zdroj: e15.cz

Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který má vyřešit kritický nedostatek čipů v automobilovém průmyslu.
V Evropském parlamentu se včera opět řešil zákaz potratů v Polsku. Evropská komisařka pro rovnost Helena Dalliová prohlásila, že všechny členské země EU musejí respektovat základní práva. Polsko kritiku odmítá.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Příkaz podepsán

Prezident Spojených států Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, jenž má vyřešit nedostatek čipů, který v USA způsobila koronavirová pandemie. Dekret spustí revizi dodavatelských řetězců pro čipy, vysokokapacitní baterie do elektromobilů, kovy vzácných zemin a farmaceutické výrobky. 

„Neplánujeme pouze nařídit vypracování zpráv. Plánujeme podniknout kroky k odstranění zjištěných nedostatků,“ uvedl Bílý dům. Nedostatek čipů má neblahý dopad například na americké automobilky, kterým kvůli tomuto problému hrozí omezování výroby. Nedostatek čipů trápí i Renault, který i kvůli tomu zavádí zkrácený pracovní režim pro 13 tisíc zaměstnanců v pařížském regionu.

Komisařka EU kritizuje Polsko

Evropská komisařka pro rovnost Helena Dalliová zkritizovala polskou vládu kvůli zavedení kontroverzního zákona, který v zemi de facto zakázal provádění potratů. Dalliová podle serveru Euronews ve středu apelovala na Evropský parlament, že „všechny členské země EU musejí respektovat základní práva“.

Polský zástupce Andrzej Marek Sadoś kritiku odmítl a připomněl europoslancům, že politika v oblasti zdraví náleží do kompetence jednotlivých států. Loňský zákaz potratů vyvolal v Polsku největší pouliční protesty od pádu komunismu. Vůdkyně demonstrací Marta Lempartová požaduje po EU, aby na polské politiky uvalila sankce.     

Z trhů a burz 

Západní burzy posilovaly

Akciové trhy v USA se ve středu vrátily k růstu. Investoři měli zájem o tituly velkých technologických společností, ale třeba i o výrobce letadel Boeing, jehož akcie zdražily o více než osm procent. Ztráty z předchozích dní snížila Tesla. Index S&P 500 se zvedl o 1,14 procenta. Dow Jones si připsal 1,35 procenta a dosáhl na nové maximum. Nasdaq Composite zpevnil o 0,99 procenta.

Optimismus se přenesl též do západní Evropy. Německý DAX posílil o 0,8 procenta. Zhruba o půl procenta se zvýšil panevropský STOXX Europe 600 a britský FTSE 100. Francouzský CAC 40 uzavřel v zisku 0,31 procenta.     

Rekordní ztráty

Největší londýnské letiště Heathrow se za loňský rok propadlo do ztráty dvou miliard liber, asi 60,5 miliardy korun. Počet cestujících, kteří v roce 2020 prošli jeho branami, se meziročně snížil o 73 procent. Více než o čtvrtinu kleslo i množství přepraveného nákladu. Informuje o tom britský deník The Guardian.

Šéf letiště John Holland-Kaye nicméně věří, že se poptávka v letošním roce opět zvedne, poté co britský premiér Boris Johnson představil svůj plán na rozvolnění vládních opatření, která mají definitivně skončit v létě. Zároveň ale vyzval stát, aby poskytl Heathrow další finanční pomoc. „I velké firmy by měly dostat podporu, když jejich byznys zničil covid,“ míní Holland-Kaye.  

Video dne

Podívejte se, jak americké aerolinky Delta Air Lines opravují letecké motory za 32 milionů dolarů.  

Stane se dnes

  • Evropští zákonodárci budou jednat o možnostech navýšení výrobních kapacit a zlepšení distribuce vakcín proti koronaviru s šéfy farmaceutických společností. O schvalování, výrobě a distribuci vakcín budou také na videosummitu mluvit prezidenti a premiéřizemí EU.
  • Do Barmy přijede první zahraniční diplomatická návštěva od vojenského převratu, který proběhl 1. února. Zemi navštíví indonéská ministryně zahraničí Retno Marsudiová. Barma bude zřejmě i tématem projevu vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové v Ženevě na zasedání Rady OSN pro lidská práva.
  • Vyjde zpřesněná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu USA za čtvrté čtvrtletí.
  • Evropská komise zveřejní index ekonomické nálady v EU za únor.