Renault nařídil volné pátky. Kvůli dopadům pandemie na objednávky

Zaměstnanci Renaultu v pařížském regionu budou mít do srpna jen čtyřdenní pracovní týden

Zaměstnanci Renaultu v pařížském regionu budou mít do srpna jen čtyřdenní pracovní týden Zdroj: Reuters

Francouzská automobilka Renault zkracuje pracovní dobu zhruba 13 tisícům zaměstnanců v pařížském regionu. Reaguje tak na propad v objednávkách vozů. Technici a pomocní pracovníci z okolí francouzské metropole budou mít až do poloviny srpna volné pátky, informovala agentura Bloomberg s odvoláním na interní zprávu Renaultu. Zaměstnanci automobilky budou pobírat stejnou mzdu, část z ní pokryjí státní dávky v nezaměstnanosti.

Dopad pandemie na objednávky a nedostatek čipů „přispívají k nutnosti mít pod kontrolou naše fixní náklady“, uvedl Renault v interní zprávě. Opatření, které potvrdil mluvčí společnosti, prodlužuje a rozšiřuje stávající režim kurzarbeitu.

Tento krok podle agentury Bloomberg ukazuje, že krize evropského automobilového odvětví zdaleka neskončila. Evropské země kvůli nízké proočkovanosti proti COVID-19 zachovávají protipandemická opatření. Automobilky, včetně Renaultu i konkurenčního Stellantisu, opakovaně kvůli nedostatku čipů snižují produkci.

Francouzská automobilka Renault měla loni vinou pandemie COVID-19 rekordní ztrátu osm miliard eur, asi 208 miliard korun. Kvůli protipandemickým uzávěrám podnik méně vyráběl. Prodeje mu klesly o více než pětinu.

Šéf Luca de Meo, který podnik řídí od loňského července, se snaží dosáhnout obratu v hospodaření mimo jiné tím, že opouští dlouhodobou strategii globální expanze a zaměřuje se na prodej dražších aut, aby posílil ziskovost.

Náklady chce snížit zavíráním závodů a zrušením 14 600 pracovních míst. De Meo se také snaží napravit pochroumané partnerství s japonskou automobilkou Nissan.