Biden má vytrhnout produkci čipů „ze spárů čínských komunistů“

Polovodičové firmy v USA se na globálním prodeji čipů podílejí 47 procenty. Podíl na výrobě však mají jen 12 procent, protože většinu produkce svěřují zahraničním subdodavatelům.

Polovodičové firmy v USA se na globálním prodeji čipů podílejí 47 procenty. Podíl na výrobě však mají jen 12 procent, protože většinu produkce svěřují zahraničním subdodavatelům. Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden má podepsat příkaz řešící celosvětový nedostatek čipů.
2
Fotogalerie

Americký prezident Joe Biden se zabývá celosvětovým nedostatkem čipů, jenž přiměl automobilky a další výrobce k omezování produkce. Uvedli to představitelé Bidenovy administrativy. O nedostatku čipů, který prohlubuje pandemie, dnes bude prezident jednat se skupinou zákonodárců. Ve 22:45 SEČ by měl podepsat příslušný exekutivní příkaz.

Spojené státy se s výpadky v dodavatelských řetězcích potýkají od začátku pandemie, která vedla i k poklesu dostupnosti roušek, rukavic a dalších ochranných pomůcek. Novějším příkladem potíží v dodavatelských řetězcích je nedostatek čipů.

„Neplánujeme pouze nařídit vypracování zpráv, ale také podniknout kroky k odstranění zjištěných nedostatků,“ uvedl jeden z představitelů Bidenovy administrativy.

Republikánští zákonodárci se nyní podle Reuters snaží Bidena přimět k širší ochraně amerických dodavatelských řetězců před čínským vlivem prostřednictvím investic do domácí výroby čipů nové generace.

„Důrazně vyzývám Bidenovu administrativu, aby mezi své priority zařadila ochranu nově vznikajících a zásadních technologií, jako jsou polovodiče, před spáry CCP (čínské komunistické strany),“ uvedl republikánský poslanec Michael McCaul v dopise, který Bílému domu zaslali republikáni z výboru Sněmovny reprezentantů pro zahraniční záležitosti.

Nový dekret podle lidí z administrativy spustí revizi dodavatelských řetězců pro čipy, vysokokapacitní baterie do elektromobilů, kovy vzácných zemin a farmaceutické výrobky, uvedla agentura Reuters.

Americká automobilka Ford nedávno uvedla, že nedostatek čipů by jí mohl výrobu v prvním čtvrtletí snížit až o pětinu. Domácí konkurent General Motors oznámil, že byl nucen omezit výrobu v továrnách ve Spojených státech, Kanadě i Mexiku a že v polovině března hodlá přehodnotit výrobní plány.

Polovodičové firmy v USA se teď podle svazu polovodičového průmyslu SIA na globálním prodeji čipů podílejí 47 procenty. Jejich podíl na výrobě však činí pouze 12 procent, protože většinu produkce svěřují zahraničním subdodavatelům. V roce 1990 se Spojené státy na globální výrobě polovodičů podílely 37 procenty.