Levná ropa a sankce zpomalují ruskou ekonomiku, varují ministři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ruská ekonomika trpí kvůli nízkým cenám ropy a západním sankcím, varují ruští ministři. Podle nich bude nezbytné škrtat v rozpočtu.

Ekonomika by v příštím roce mohla klesnout, pokud ceny ropy zůstanou na současné nízké úrovni, uvedl podle agentury Interfax ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Jeho ministerstvo přitom již v srpnu snížilo odhad hospodářského růstu na příští rok o polovinu na jedno procento.

K varování svého kolegy se přidal i ministr financí Anton Siluanov. Podle něj by měla vláda v příštích třech letech omezit své rozpočtové výdaje. „Pokud budou vnější podmínky v budoucnu tak obtížné jako jsou dnes, tak potřebujeme alternativní verzi rozpočtu,“ řekl Siluanov.

Cena ropy od června klesla o téměř 30 dolarů na zhruba 85 dolarů za barel. Návrh ruského rozpočtu pro příští rok je přitom založen na ceně 100 dolarů za barel.

Rusko je největším producentem ropy na světě. Těžba ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Ruskou ekonomiku nyní brzdí sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu vůči Ukrajině.

Vývoj ceny ropy

Siluanov už dříve upozornil, že Rusko si za současné ekonomické situace nemůže dovolit nákladný program modernizace ozbrojených sil. Vicepremiér Dmitrij Rogozin, který má obranu na starosti, ale škrty ve výdajích na armádu odmítl.

Kreml předpovídá, že ekonomika příští rok poroste o 1,2 procenta a v roce 2016 o 2,3 procenta. Odhad Světové banky na stejné období je ale mnohem střízlivější - 0,3 a 0,4 procenta.