Levná ropa vyšponovala ceny potravin, Azerové vyšli do ulic

Baku, ilustrační foto

Baku, ilustrační foto Zdroj: E15 David Klimes

Slzným plynem a střelbou gumovými projektily dnes ázerbájdžánská policie rozehnala demonstrace v několika městech, jejichž účastníci protestovali proti rostoucí drahotě. Oznámila to ázerbájdžánská opoziční média. Nepokoje jsou hlášeny nejméně z pěti okresů, nejmasovější demonstrace se konala ve městě Siyazan severně od Baku.

Podle úředního sdělení ministerstva vnitra zorganizovali „nezákonné akce“ aktivisté opoziční strany Müsavat a „radikální a extremistické náboženské síly“. Jen v Siyazanu bylo podle serveru Oxu zadrženo přes padesát lidí. Ve městě Liman na jihozápadě země policie zadržela jednoho z vůdců strany Müsavat Imana Alijeva, napsala na svém webu rozhlasová stanice Rádio Svoboda.

Neklid v ázerbájdžánských městech vyvolalo zvyšování cen zejména základních potravin. Země jako významný exportér ropy a zemního plynu výrazně pociťuje propad cen těchto surovin. Koncem prosince vláda zrušila kontrolu nad kurzem národní měny a platidlo manat okamžitě ztratilo polovinu své hodnoty. Výsledkem bylo skokové zdražení potravin a spotřebního zboží.
Export ropy a zemního plynu tvoří 95 procent ázerbájdžánského vývozu a 75 procent vládních příjmů.

Dlouhodobý vývoj cen ropy Brent:Zdroj: euroinvestor.com