Libanon zavádí vůbec poprvé víza pro Syřany, uprchlíků je příliš mnoho

Syrští uprchlíci v Turecku

Syrští uprchlíci v Turecku Zdroj: CC BY-ND 2.0: Michael Swan

Libanon od pondělí poprvé v historii zavede vízovou povinnost pro Syřany. Chce tak omezit příliv uprchlíků ze sousední Sýrie zmítané občanskou válkou. Během téměř čtyři roky trvající války opustily Sýrii více než tři miliony lidí, přes milion z nich hledal útočiště právě v Libanonu.

Příliv uprchlíků do Libanonu, který má 4,5 milionu obyvatel, vyvolal v této zemi značné ekonomické i politické napětí. Syrský velvyslanec v Libanonu Alí Abdal Karím Alí uvedl, jeho země libanonské opatření chápe. Dodal však, že oba státy by měly svůj svůj přístup k řešení problémů s uprchlíky koordinovat.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nyní navíc požaduje vysvětlení některých aspektů nové vízové povinnosti. Zajímá ho například, jaký dopad budou mít nová pravidla na uprchlíky, kteří se již v Libanonu nacházejí, a zda budou do Libanonu nadále vpouštěni lidé vystavení bezprostřednímu ohrožení.

Libanon začal podmínky pro vstup do země omezovat již v létě. Podle mluvčího UNHCR Rona Redmonda se od té doby registrace uprchlíků v Libanonu snížily o více než polovinu. „Signalizuje to, že mnoho lidí se tam nedostane,“ řekl Redmond. „Chceme zajistit, aby ti nejzranitelnější (do Libanonu) prošli,“ dodal.

Kromě Libanonu patří mezi hlavní cíle syrských uprchlíků Turecko, Jordánsko a Irák. „Vlády těchto zemí jsou kvůli obrovskému přílivu uprchlíků pod tak velkým tlakem, že chápeme jejich potřebu činit opatření,“ řekl Redmond. „Chceme pouze zajistit, aby nikdo nebyl poslán zpátky do nebezpečí,“ dodal.