Libyjská armáda dobyla po náletu USA důležitou čtvrt v Syrtě

následky bojů v Libyjské Syrtě

následky bojů v Libyjské Syrtě Zdroj: ctk

Po pondělních úderech amerického letectva na oddíly takzvaného Islámského státu v libyjské Syrtě se provládním libyjským silám podařilo získat zpět jednu důležitou čtvrť tohoto města. Uvedli to dnes podle agentury AFP představitelé sil vlády národní jednoty, kterou podporuje OSN.

„Nová přední válečná linie se nyní nachází v sektoru mezi čtvrtí Dúllár a konferenčním centrem, které je generálním štábem džihádistů v Syrtě,“ uvedly podle AFP vládní úřady. Upřesnily, že při dobývání čtvrti směrem do centra města padlo pět příslušníků vládních jednotek.

USA začaly v pondělí s leteckými údery na radikály z IS v Syrtě na žádost libyjské vlády. Pentagon sdělil, že tyto útoky budou pokračovat. Předseda nové libyjské vlády Fáiz Sarrádž v prohlášení pro televizi uvedl, že již první údery „způsobily nepříteli těžké ztráty“. Pobřežní město ležící 450 kilometrů východně od metropole Tripolisu bylo pro IS nejpevnější pozicí mimo Irák a Sýrii. Boje o Syrtu začaly v polovině května. USA odhadují, že v Libyi působí 5000 radikálů, většina z nich právě v oblasti Syrty.

V oblasti se narodil bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, svržený v roce 2011. Pod kontrolou islamistů je oblast od roku 2014. Od té doby z města uprchly až dvě třetiny z původních 80 tisíc obyvatel. IS postupně rozšířil své pozice v okolí Syrty v délce 250 kilometrů libyjského pobřeží a v lednu začal útočit na ropné terminály. USA a jejich evropští spojenci na jaře oznámili, že chtějí urychlit stabilizaci Libye.