Libyjská armáda ovládla přístav v Syrtě, IS ustupuje

Boje v Libyi s islamisty

Boje v Libyi s islamisty Zdroj: ctk/ap

Libyjské jednotky získaly kontrolu nad přístavem ve městě Syrta, které donedávna ovládal Islámský stát (IS). Do centra města armáda postoupila po třech týdnech bojů ve čtvrtek.

Do bojů bylo zapojeno letectvo i námořnictvo, které ostřelovalo přístav. Generál Muhammad Ghusrí, jehož citovala stanice BBC, řekl, že velitelé IS uprchli do pouště na jih, ale mnoho řadových bojovníků je v obležení v centru města. Podle armády v posledním boji padli dva vojáci a osm bylo zraněno.

V oblasti Syrty se narodil bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Pod kontrolou islamistů byla od konce roku 2014. Od té doby z města uprchly až dvě třetiny z původních 80 tisíc obyvatel. IS postupně rozšířil své pozice v okolí Syrty v délce 250 kilometrů libyjského pobřeží a v lednu začal útočit na velké ropné terminály.

Libye prochází vleklou politickou a bezpečnostní krizí od revolučního roku 2011, kdy byl Kaddáfí svržen. Západní státy doufají, že nová vláda národní jednoty spojí množství ozbrojených frakcí a zaměří se na boj proti IS. Vláda funguje od března a západní země jí nabídly, že zajistí jejím jednotkám výcvik, pokud o to kabinet požádá.