Libyjská vláda začala bojovat o město Misuráta

boje o Misurátu, ilustrační foto

boje o Misurátu, ilustrační foto Zdroj: ctk

Libyjské jednotky, které se hlásí k mezinárodně uznávané libyjské vládě, zahájily útok na své protivníky v Misurátě. Od léta toto město ležící východně od Tripolisu ovládá jedna ze skupin milicí, jež se podílely na svržení režimu Muammara Kaddáfího. Bezpečnostní situace v Libyi je kvůli bojům těchto milicí mimořádně špatná a v Káhiře na to dnes upozornil libyjský ministr zahraničí Umar Dajrí.

Povstalci podle něj v poslední době znásobili výpady na ropné terminály a snaží se získat kontrolu nad ropnými zdroji. Několik dní se bojuje o největší vývozní terminál As-Sidr, který nedávno zasáhla raketa. Terminál je nyní v rukou odpůrců islamistů, tedy skupin, jež uznávají vládu v Tobrúku. Právě v tomto východolibyjském městě sídlí nový parlament, zatímco v Tripolisu zůstal ten minulý, který se odmítl pod volbách rozpustit. Islamisté v něm měli zastoupení, které v novém zákonodárném sboru po volbách ztratili. Libye má také dvě vlády.

Dajrí v neděli v Káhiře hovořil o vážném stupňování bojů. Jeho vláda by uvítala mezinárodní spolupráci, aby se zastavil příliv peněz a zbraní islamisticky smýšlejícím skupinám.

Předsedou uznávané vlády je Abdalláh Sání. Mluvčí armádních jednotek, které jeho kabinet respektují, Muhammad Hidžází dnes řekl, že vojsko zaútočilo na misurátský přístav, na akademii letectva, která je poblíž letiště, a také na největší ocelárnu země. Mluvčí jednotek, které drží Misurátu, útoky potvrdil, ale tvrdí, že nezpůsobily větší škody. „Provoz na letišti je normální, právě odstartovalo jedno letadlo,“ prohlásil.

Libyi se po Kaddáfího svržení nepodařilo stabilizovat státní správu ani bezpečnostní situaci. Soupeřící milice hájí „své“ území spíše podle kmenového klíče než podle principu centrální vlády.