Libyjští povstalci jsou 50 kilometrů od Tripolisu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Po dvoudenních bojích se libyjští rebelové z jihu přiblížili na 50 kilometrů k hlavnímu městu Tripolis. Z východu je od metropole dělí 130 kilometrů. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na mluvčího povstalců Ahmada Baního. S rebely dnes o ukončení občanské války začali jednat kmenoví vůdci.

Rebelové také dobyli předměstí města Zlitán, odkud vládní jednotky ostřelují přístavní město Misuráta, dodal Baní. Jak uvedla agentura AFP, nyní se fronta nachází asi osm kilometrů západně od Zlitánu.

Povstalcům ale už nebude pomáhat italská letadlová loď Garibaldi, jejímž stažením by měla vláda v Římě ušetřit až 80 milionů eur. „Významně jsme snížili náklady v Libyi. Z předpokládaných 142 milionů eur v prvním pololetí došlo ke snížení na méně než 60 milionů v druhém pololetí,“ řekl ministr obrany Ignazio La Russa.

Počet nasazených italských vojáků tak klesne asi o tisíc, Řím také stáhne tři letouny. Podle La Russy je nahradí stroje, které budou startovat ze země, a menší plavidlo. Itálie šetří i dalších zahraničních vojenských misích, rozpočet na tyto operace v letošním druhém pololetí klesne o více než sto milionů eur.

Do egyptského hlavního města Káhiry dnes dorazila delegace libyjských kmenových vůdců, kteří zde se zástupci rebelů chtějí vyjednat mír. Jeden z členů skupiny agentuře Reuters řekl, že delegace se nesetká jen se zástupci libyjské opozice.

Podle zdrojů agentury do Káhiry dorazil i poradce jednoho ze synů libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Muhammad Ismail, není ale jisté, zda se rozhovorů zúčastní.