Libyjští povstalci jsou blízko dobytí Kaddáfího rodiště

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Francois Mori

Jednotky libyjské přechodné vlády se dnes výrazně přiblížily ovládnutí města Syrta, které je jednou z posledních bašt svrženého vůdce Muammara Kaddáfího. Povstalecké síly oznámily, že dobyly konferenční středisko a budovu univerzity v Syrtě, tedy dva hlavní body odporu Kaddáfího věrných. Po úplném ovládnutí oblasti Syrty se Přechodná národní rada (NTC) podle agentury AFP chystá vyhlásit "osvobození" země.

„Máme pod stoprocentní kontrolou (konferenční) středisko Ouagadougou. Cesta je nyní otevřená k ovládnutí celého města. Jsme velmi blízko centra,“ řekl AFP vojenský velitel nového režimu Muhammad Fajad. Všechno nyní záleží na koordinaci mezi bojovníky, zdůraznil.

Síly NTC dobyli také budovu univerzity. Spolu s konferenčním centrem tak ovládli dva hlavní body odporu sil věrných Kaddáfímu.

„Obsadili jsme univerzitu. Vstoupili jsme do ní z naší strany, od východu, a bojovníci z Misuráty od západu. Byly to těžké boje, bylo tam mnoho odstřelovačů,“ řekl velitel jednotek NTC Násir Zamúd.

Kaddáfího věrní se několik týdnů urputně drželi v areálu univerzity, odkud ohrožovali vozidla bojovníků NTC přijíždějící do Syrty z východu a měli přímo na mušce hlavní přístupovou křižovatku na jihovýchodě Syrty.

Novou ofenzivu na Syrtu zahájili bojovníci NTC v pátek. Silnému odporu Kaddáfího stoupenců čelí také v pouštním Baní Valídu. Tuto oázu ležící asi 170 kilometrů jihovýchodně od Tripolisu obléhají bojovníci nové vlády už déle než měsíc. Podle AFP prý dostali rozkaz, že musejí počkat na pád Syrty, než zde spustí velkou ofenzivu. „Dobytí Syrty je otázkou dnů. Baní Valídu, to se neví,“ řekl jeden z nich zpravodaji AFP. „Kaddáfího stoupenci ale prohrají i tady, to je jisté,“ ubezpečil.