Libyjští povstalci vytvářejí jednotky k ochraně ropných polí

Zdroj: reuters

Libyjští rebelové formují speciální oddíly, které budou mít za úkol starat se o bezpečnost těžby ropy. Povstalci mají obavu, že síly loajální Muammaru Kaddáfímu budou na plánovanou obnovu produkce suroviny na východě země reagovat sabotážemi. „Kdekoli stoupají plameny, útočí,“ stěžovali si vzbouřenci listu Financial Times.

Rebelové mají pod kontrolou Arabian Gulf Oil Company (Agoco), sídlící v Benghází, které je baštou opozice. Agoco je schopno při plném výkonu produkovat denně 440 tisíc barelů. Před začátkem protestů byla přitom celá Libye denně schopna vytěžit až 1,7 milionu barelů.

Společnost podle deníku tvrdí, že se jí daří udržet těžební zařízení v takovém stavu, že bude možné dobývat alespoň trochu suroviny. To by rebelům pomohlo zbavit se závislosti na mezinárodní pomoci a půjčkách.
Ještě v polovině července však Agoco vyvracelo zprávy o blížící se obnově těžby. Tvrdilo, že zatím není možná, a nechtělo spekulovat o tom, kdy bude připravené. „Vše se opravuje,“ uvedl tehdy mluvčí společnosti. Jeden z obchodníků s ropou dokonce prohlásil, že stav polí je horší než v dubnu.

Rebelové však trvají na tom, že jejich hlavním problémem je bezpečnost. Na konci července se jim podařilo vypravit ze svého území do zahraničí druhý tanker od začátku povstání, i když byl naplněný jen částečně. Další zásoby na prodej už zřejmě nemají. Odborníci jsou navíc skeptičtí k návratu těžby do normálu. I kdyby Kaddáfí odstoupil, potrvá podle nich měsíce, než produkce dosáhne alespoň milionu barelů denně.t