Libyjští únosci zřejmě požádají o výkupné, míní expert na terorismus

Libye, ropa

Libye, ropa Zdroj: Wikimedia

Ozbrojencům, kteří se po pátečním útoku na libyjské ropné pole Ghaní zmocnili několika cizinců včetně Čecha a Rakušana, jde nejpravděpodobněji o výkupné. Předpokládá to expert na terorismus Peter Neumann z londýnské King's College, napsala agentura APA. Nynější osud cizinců není znám. Česká diplomacie má za to, že je takřka jisté, že skupina byla unesena radikály z libyjské odnože hnutí Islámský stát (IS), Rakousko je o tom přesvědčeno.

Neumann, který založil a vede Mezinárodní centrum pro zkoumání radikalizace (ICSR), považuje únos kvůli možné výměně zajatců nebo kvůli propagandistickým účelům za nepravděpodobný. „Myslím si, že Rakušan nemá tak velkou propagandistickou hodnotu jako například Američan. Neexistují také žádní vězni k výměně,“ dodal s tím, že „Islámskému státu v Libyi jde skutečně o peníze“.

Odborník na terorismus také připomněl, že evropské státy a „částečně i Rakousko“ v minulosti výkupné zaplatily, aby dostaly unesené na svobodu. Dodal ale, že nejde o jednoduchou věc, neboť ji předchází několikaleté vyjednávání. To se navíc často neodehrává přímo, ale přes prostředníky.

Libyjskou odnož IS považuje Neumann jen za enklávu skutečného radikálního hnutí Islámský stát, které ovládá rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku. Vznik lokálních IS v nestabilních a chaotických zemí proto vnímá jako formu rozšiřovací strategie, neboť dobývání dalších oblastí v Sýrii a Iráku se pro hnutí stalo obtížné.

Česká republika zmizení české občana řeší na vládní úrovni, do krizové oblasti vyslala dva diplomaty. Úzce spolupracuje také s Rakouskem, svého zástupce má i v rakouském krizovém štábu.

Vedle Čecha a Rakušana jsou pohřešováni také čtyři Filipínci, dva Bangladéšané a Ghaňan. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil.

Pavla Palaščáková: Pragmatičtí islamisté