Lipavský si předvolal íránského velvyslance. Překročili veškeré hranice, řekl ministr

Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí

Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes rozhodl o předvolání íránského velvyslance Sajjeda Madžída Ghafelího Bašíma kvůli útoku na Izrael. Uvedl to na sociální síti X. Česká diplomacie podle ministra jasně tlumočila íránskému vedení, že útokem na Izrael překročilo veškeré hranice.

Íránský režim cíleně ohrožuje bezpečnostní situaci v regionu. To vše s tichým souhlasem svých ruských přátel, dodal Lipavský.

Na úřadě s velvyslancem hovořila vrchní ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Kateřina Sequensová, sdělila ČTK mluvčí ministerstva Mariana Wernerová.

 

Lipavský o předvolání rozhodl v návaznosti na íránský útok na Izrael, o víkendu zaútočil více než 300 drony a raketami v odvetě za vzdušný úder na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu. I díky zapojení zahraničních partnerů Izraele do obrany útok nezpůsobil významnější škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu.

Útok už o víkendu odsoudili český premiér Petr Fiala (ODS), prezident Petr Pavel a další čeští politici. Fiala chce o posledním vývoji na Blízkém východě mluvit také na své návštěvě Spojených států, kde se má dnes setkat s americkým prezidentem Joem Bidenem.