Írán při pokusu napadnout Izrael naprosto selhal. Posílil Netanjahua i Západ

Íránské oslavy po útoku na Izrael (14.4.2024)

Íránské oslavy po útoku na Izrael (14.4.2024) Zdroj: Profimedia.cz

Víkendový íránský pokus o útok na Izrael byla jedna z nejméně úspěšných operací posledních desetiletí po stránce vojenské, diplomatické i propagandistické. Proto bude zřejmě i odpověď Izraele méně ostrá. A dodejme, že v případě podobného vývoje to bude i štěstí pro světovou ekonomiku, protože Perským zálivem denně prochází zhruba pětina objemu světové spotřeby ropy a zkapalněného zemního plynu. Tato místa by Írán dokázal zablokovat, a to by představovalo pro globální hospodářství obrovské problémy.

Nezdar dva týdny avizovaného íránského útoku, při kterém bylo použito 170 dronů, 30 řízených střel a 120 balistických raket, překvapuje i z toho důvodu, že Teheránu se od islámské revoluce v roce 1979 a nastolení diktatury daří rozšiřovat sféru svého vlivu a stal se mocným hráčem Blízkého a Středního východu. Izrael a jeho spojenci (USA, Británie, Jordánsko a Francie) ale dokázali 99 procent všech dronů a raket sestřelit. 

Chyby islamistů

Írán se dopustil tří zásadních chyb. První je, že většinu raket a dronů vypustil ze svého území. Jenže balistická raketa letí do Izraele zhruba 12 minut a drony několik hodin. Izraelci a jejich spojenci, kteří o útoku věděli, se dokázali připravit. Tento íránský postup se jeví z vojenského hlediska jako nepochopitelný, jako kdyby se Teherán nechtěl pouštět do velké konfrontace s Izraelem. I když verbálně ji rozjíždí mnoho let.

Druhou chybou, a to diplomatickou, bylo, že nezdařený útok pomohl Izraeli, který se v poslední době dostal pod tlak svých spojenců kvůli operaci v Gaze, která má vážné dopady na život tamních civilistů. Teď se díky Íráncům dostalo Izraeli opět podpory a toho podle všeho využije na dokončení bojů na jihu Gazy.

Třetí chyba je strategická. Útok nebyl dobrým signálem pro spojence Teheránu v oblasti. Ukázal, že Izrael je příliš silný a že při obraně má partnery. Kritika vlády v Jeruzalémě je sice populární, dají se na tom nasbírat politické body, ale zejména Amerika nenechá Izrael na holičkách. 

Jak dál?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!