Litevská prezidentka: Putin v OSN přednesl neostalinský projev

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová Zdroj: ctk

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová kritizovala pondělní vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina na Valném shromáždění OSN a jeho projev nazvala neostalinským. Putinovy výtky Západu podle šéfky bývalé sovětské republiky svědčí o tom, že ruský prezident „stále žije ve 20. století“.

„Jsem náchylná hodnotit projev prezidenta Putina jako vůdce, který žije ještě ve 20. stoletím, dokonce bych jej nazvala neostalinským projevem, ve kterém se vzdychá nad demokracií, diktatura se vychvaluje a ze všeho se obviňuje Západ. Takovou rétoriku jsme poslouchali skoro sto let a nic se nezměnilo,“ řekla Grybauskaitéová novinářův v New Yorku.

Projevy ruského prezidenta Putina a amerického prezidenta Baracka Obamy podle ní ukázaly, že jde o vůdce „dvou různých světů“, kteří se nemohou domluvit, ani pochopit jeden druhého.

Litvu a další dva pobaltské státy, Estonsko a Lotyšsko, téměř půl století okupoval Sovětský svaz. Po získání nezávislosti vstoupily tyto země do NATO a do Evropské unie, ale dál zůstávají ostražité vůči svému východnímu sousedovi.

Z Ukrajiny přes Sýrii

Ruští analytici podle stanice BBC označili Putinův projev v OSN za pokus „dostat se z ukrajinské pasti syrskými dveřmi“. Tedy za snahu znovu navázat vztahy se Západem, pokažené ukrajinským konfliktem.

Komentátoři také hovoří o rozdílu mezi Putinovým projevem v OSN a mírnějším vystupováním po dvoustranné schůzce s Obamou, jakkoli oba prezidenti ve svých vystoupeních ani o krok neustoupili od svých dřívějších postojů ke klíčovým problémům, Sýrii a Ukrajině.