Litva kvůli ruské hrozbě obnoví povinnou vojnu

Litevští vojáci

Litevští vojáci Zdroj: Litevska armada

Litva chce kvůli situaci na východě Ukrajiny a chování Ruska obnovit na podzim povinnou vojenskou službu. Po zasedání bezpečnostní rady státu o tom informovala prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Mladí muži v této baltské zemi nemusejí na vojnu od roku 2008.

„Vzhledem k nové geopolitické situaci musí být armáda dobře připravena na obranu země i v době míru,“ řekla prezidentka. Vojna by měla být obnovena na pět let.

V litevské armádě působí osm tisíc profesionálních vojáků, 4500 dobrovolníků a dva tisíce civilistů. Podle plánů by každý rok na devítiměsíční vojenskou službu mělo nastoupit 3000 až 3500 branců, odvody by byly obnoveny na dobu pěti let.

Obnovení povinné vojenské služby musí schválit litevský parlament. V průzkumu veřejného mínění, který dnes zveřejnil portál delfi.lt, více než polovina lidí obnovení povinné vojenské služby nepodporuje, souhlasí s ním jen 37 procent respondentů.

Litva i sousední země opakovaně vyjadřují obavy z dění na Ukrajině a rétoriky ruských představitelů, která se týká i pobaltských republik, které byly do roku 1991 součástí Sovětského svazu. Rusko v prosinci uspořádalo cvičení v blízké Kaliningradské oblasti, kterého se zúčastnilo na devět tisíc vojáků a 55 námořních plavidel.