Litva: Sankce musí být tvrdší. Potrestejte i Krym

Edgars Rinkěvičs

Edgars Rinkěvičs Zdroj: Profimedia.cz

Potrestejte i Ukrajinu a všechny, kdo se chtějí oddělit. Sankce by měly dopadnout taky na Krym a další oblasti, které se chtějí separovat. Na dnešním bezpečnostním fóru Globsec to řekl litevský ministr zahraničních věcí Edgars Rinkěvičs. Dosavadní sankce byly podle něj slabé a Evropa by měla izolovat krymské banky, společnosti i občany.

Ministr zahraničních věcí Litvy Edgars Rinkěvičs označil sankce Evropské unie za příliš slabé. Pobaltská země se obává, že dřív nebo později dostane Kreml chuť taky na anexi regionů v Litevské republice. Žádá proto, přísnější sankce a totální izolaci ukrajinských oblastí, které jsou za připojení k Rusku.

„Ukrajinci chtějí federaci, ale nechtějí systém, jakým funguje. Když se jich zeptáte, jestli by chtěli fungovat jako Rusko, řekli by jasné ne,“ říká Edgars Rinkěvičs. Podle něj je klíčovým řešení jednota Ukrajiny. Současné dění, kdy se k Rusku chtějí připojit i další regiony je podle něj cestou k vyhrocení konfliktu s dalšími sousedními zeměmi.

Rinkěvičs: Rusko by mohlo svým jednáním inspirovat i další země

„Jediným východiskem je vrátit Ukrajinu Ukrajincům. Jinak si bude jakákoliv země myslet, že svým sousedům udělá to samé co Rusové Ukrajincům,“ pokračuje Rinkěvičs. Současné Rusko označil za ekvivalent Sovětského svazu. Kritizoval mediální propagandu, zkreslování informací a zneužívaní agrese k dosažení ekonomických cílů.

Podpořil ho i Timothy Snyder z Institutu sociálních studií ve Vídni. „Třeba Velká Británie slibuje zmrazení účtů Rusů. Nikdy ale neřekla, kdy k tomu dojde. Je třeba jednat,“ upozorňuje Snyder.

Evropská diplomatická a armádní špička rokuje o společném postupu proti Ruské vládě na fóru Globsec v Bratislavě. Zítra se k ní připojí i ukrajinský premiér Arsenij Jaceňjuk.