Litva se obává, že se stala součástí nové migrační stezky

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/ap

Litevská policie během necelých dvou týdnů zadržela několik desítek Iráčanů, kteří se z Polska chtěli přes Pobaltí dostat do Skandinávie, nejspíše do Finska. Vilnius se podle polské televize TVN24 obává, že už se ocitl na nové migrační stezce.

„Nikdy dříve jsme nic podobného nezaznamenali. Zdá se, že jde o nový směr nelegální migrace,“ řekl mluvčí pohraniční stráže Giedrius Misutis. „Litva je pro uprchlíky jen tranzitní zemí. Cílem se jeví Finsko,“ dodal s tím, že podezřelí z pašování Iráčanů měli finské a švédské doklady.

Litevští pohraničníci dnes ráno u hranic s Polskem zadrželi desítku Iráčanů ve dvou autech se švédskými poznávacími značkami. Podle pohraničníků šlo v poslední době už o čtvrtý případ.

Mluvčí polského ministerstva vnitra tvrdí, že během srpna a září byly podniknuty jen ojedinělé pokusy propašovat skupiny migrantů přes Polsko. O žádném prudkém nárůstu počtu případů nelegálního překročení hranic podle ní nelze hovořit. Ujistila také, že polští policisté úzce spolupracují s kolegy z Česka, Litvy a Slovenska.