Londýn bojuje proti radikalizaci, omezí pohyb bojovníků IS

Bojovníci ISIL

Bojovníci ISIL Zdroj: CTK/AP

Britská vláda se rozhodla přitvrdit vůči radikálům, kteří se nechávají verbovat do řad Islámského státu. Plánuje jim znemožnit cesty na bojiště v Sýrii či Iráku, případně návrat domů. Kritici však tvrdí, že nová opatření mohou být snadno zneužitelná a budou mít negativní dopad na lidská práva.

„Jsme uprostřed generačního boje proti smrtící teroristické ideologii. Tyto pravomoci jsou nezbytné proto, abychom dokázali udržet krok s velice vážnými a měnícími se hrozbami, kterým čelíme,“ argumentuje ministryně vnitra Theresa Mayová.

Chce policii dát více kompetencí, aby mohla podezřelým zabavit pas až na měsíc. Lidem, u nichž je evidována pochybná aktivita v zahraničí, bude možné zabránit na dva roky v cestě do země. Jejich pasy budou zrušeny a jména zařazena na černou listinu leteckých společností. Návrat orgány povolí jen jedincům, kteří kupříkladu projeví souhlas s omezením svého pohybu či účastí v deradikalizačních programech.

Návrh obsahuje i další body s širokým dopadem. Londýn chce přimět letecké společnosti, aby sdělovaly více údajů o pasažérech. Podobné povinnosti se mají dotknout i poskytovatelů telekomunikačních služeb. Pojišťovny nebudou smět proplácet výkupné.

Kritici vládních záměrů tvrdí, že její nová opatření mohou být velmi snadno zneužitelná a budou mít negativní dopad na lidská práva.