Londýnského starostu nahání americký finanční úřad

Londýn

Londýn Zdroj: siddhu 2020 CC BY 2.0 Flickr

Starostovi Londýna Borisovi Johnsonovi hrozí vězení v USA. Za mřížemi by mohl skončit, pokud americkému finančnímu úřadu nezaplatí daň z prodeje svého londýnského bytu v roce 2009.

Johnson, který se narodil v New Yorku a stále drží americký pas, veřejně přiznal, že ho kvůli prodeji bytu v londýnské čtvrti Islington nahání americký finanční úřad. Londýnský starosta prozatím tvrdošíjně odmítal amerických úřadům cokoliv zaplatit. Za tento svůj postoj by si ale mohl vysloužit pobyt ve vězení. Alespoň si to myslí daňoví experti.

Mark Sher, daňový poradce americké společnosti Maseco spravující majetek bohatým klientům, agentuře Bloomberg řekl: “Je americkým občanem s americkým pasem a tak musí platit americké daně. Pravděpodobnost toho, že půjde do vězení, je minimální, ale bude muset vyměřenou daň zaplatit, jinak se stane odnětí svobody realitou.”

Londýnský starosta Boris JohnsonLondýnský starosta Boris Johnson | ctk/apLondýnský starosta Boris Johnson

Johnson měl dotyčnou nemovitost koupit v roce 1999 za 470 tisíc liber a prodat o desetiletí později za 1,2 milionu liber. Podle amerických pravidel by měl finančnímu úřadu odeslat sto tisíc liber.

Nigel Green, ředitel finančně poradenské firmy deVere Group, si myslí, že Johnson se bude muset nakonec podrobit americkým nárokům. “Ačkoliv si myslím, že morálně je Johnson na správné straně v tomto sporu a já obdivuji jeho odvahu postavit se americkému fiskálnímu imperialismu, tím, že má stále americký pas a odmítá zaplatit americké daně, je na špatné straně zákona,” uvedl Green pro londýnský deník City AM.