Los Angeles kandiduje na pořádání Olympijských her

Centrum Los Angeles

Centrum Los Angeles Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Pintaric

Americkým kandidátem na letní olympijské hry v roce 2024 je kalifornské Los Angeles. Nahradilo Boston ve státě Massachusetts poté, co město z ekonomických důvodů a kvůli malé podpoře od kandidatury ustoupilo.

Nový kandidát už zveřejnil finanční plán. Olympiáda by měla stát 4,1 miliardy a vynést 4,8 miliardy dolarů. Jen prodej vstupenek,
domácí sponzoři a příspěvky Mezinárodního olympijského výboru by měly přinést více než miliardu dolarů.

Podle průzkumu kandidaturu na olympiádu podporují tři čtvrtiny obyvatel, což je značný rozdíl proti Bostonu, kde se proti kandidatuře postavily četné skupiny. Kromě Los Angeles o pořádání olympiády v roce 2024 usilují ještě Řím, Hamburk, Paříž a Budapešť. Další kandidáti se ještě mohou přidat. Pořadatelské město bude oznámeno v létě 2017.

V Los Angeles se olympiáda konala již dvakrát, v roce 1932 a 1984. Druhé hry prosluly především bojkotem Sovětského svazu, Kuby, NDR, Československa a dalších zemí tehdejšího východního bloku.

Olympiáda v roce 1984 byla významná i obchodně, když jako první vydělala. Poprvé se na ni prodávala vysílací práva a byli
jmenováni oficiální sponzoři. Celkem se tak titulovalo 43 společností. Losangeleská olympiáda proslula i tím, že poprvé pojala oficiální zahájení jako show. Akce konaná před 31 lety vynesla 225 milionů dolarů.