Lukašenko Moskvě: Bělorusy o západní pochoutky nepřipravím

Alexandr Lukašenko, Bělorusko

Alexandr Lukašenko, Bělorusko Zdroj: ctk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dal najevo, že vzhledem k celní unii a spojenectví s Moskvou nepustí do Ruska přes své území dodávky západních potravin zakázaných Kremlem. Běloruský trh však ponechá západním vývozcům otevřený. Ruský tisk si mezitím začíná všímat, kolik "běloruských" citronů a ananasů se dostává přes společné hranice do Ruska.

„Musíme splnit své povinnosti při ochraně společného trhu (s Ruskem) u tranzitu nákladů ze Západu přes Bělorusko do Ruska. Pokud Rusko uzavřelo svůj trh pro určité zboží, pak je nelze pouštět přes Bělorusko do Ruska,“ řekl Lukašenko při schůzce s předsedou ruské vlády Michailem Mjasnikovičem.

„Co se týče našeho vnitřního trhu, je to naše věc. Potřebujeme polská jablka - koupíme je. Nikoliv pro Rusko, ale pro vnitřní trh. Potřebujeme nějaké německé pochoutky - taky si je pořídíme pro domácí spotřebu,“ objasnil prezident podle svého webu.

Vývoz kokosů a chobotnic roste

Podle Lukašenka je nutné být vůči Rusku čestný, ale také je potřeba se lidsky chovat k přepravcům a řidičům, kteří uvízli na běloruských hranicích, protože Moskva svůj zákaz vyhlásila „bez varování“. Pokud se přepravce dostane do úzkých kvůli ruskému odmítnutí objednaného zboží, lze mu nabídnout jej prodat v Bělorusku, anebo vrátit k přepracování. Slušný přístup Bělorusů k západním dodavatelům podle Lukašenka neuškodí ani Rusku.

Ruská média mezitím poukázala na statistiky, podle kterých Bělorusko vyvezlo v posledních měsících do Ruska citrony, ananasy, kokosové ořechy či chobotnice za statisíce až miliony dolarů. Experti předpokládají, že Kreml na tyto prohřešky raději přivře oči, a tak běloruští výrobci a zpracovatelé s přístupem k západním surovinám i k ruskému trhu prý získají pořádnou výhodu vůči ruským konkurentům.