Lukašenko opět vyhrál volby, opozice protestuje, OBSE je zklamána

Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko Zdroj: ctk

Oficiální výsledky nedělních prezidentských voleb v Bělorusku potvrdily, že vyhrál s vysokým náskokem Alexandr Lukašenko, jak se očekávalo. Ústřední volební komise potvrdila, že Lukašenko obdržel 83,49 procenta odevzdaných hlasů. Opozice vyzvala mezinárodní společenství, aby volby neuznalo. Pro evropské pozorovatele byly volby zklamáním.

Šéf pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Bělorusku Kent Härstedt dnes na tiskové konferenci v Minsku řekl, že naděje na pokrok v běloruském volebním procesu se z velké části nesplnily. „Je zřejmé, že Bělorusko má před sebou ještě velkou cestu, aby naplnilo své demokratické závazky,“ řekl švédský diplomat.

„Nedávné propuštění politických vězňů a vstřícný přístup k pozorovatelům představují pozitivní vývoj. Naděje, že dojde k většímu volebním pokroku, se nicméně z velké části nenaplnily. Průběhem sčítání hlasů a shromažďováním volebních výsledků jsme rozčarování,“ dodal Härstedt.

Härstedt: Nedávné propuštění politických vězňů a vstřícný přístup k pozorovatelům představují pozitivní vývoj

Lukašenko dnes dal najevo, že ze strany OBSE očekával pozitivnější hodnocení. „Udělali jsme vcelku všechno, aby nám nikdo, zejména Západ, nemohl nic vyčíst,“ řekl staronový běloruský vůdce novinářům. „Udělali jsme všechno, aby Západ našel v Bělorusku prvky demokratičnosti. Určitě je viděli, ale záleží na tom, jak to budou prezentovat,“ dodal Lukašenko.

Vedoucí představitelé běloruské opozice v noci na dnešek na tiskové konferenci vyzvali mezinárodní společenství, aby výsledky voleb neuznalo. Mikalaj Statkevič, Uladzimir Njakljajev a Anatol Ljabedzka označili hlasování za představení pečlivě zorganizované režimem. „Státní moc se uchýlila k dalšímu podvodu, je to výsměch občanům Běloruska. Vyzýváme mezinárodní společenství, aby právě takto volby hodnotilo a v žádném případě je neuznalo,“ tlumočil názor opozice Njakljajev.

Ljabedzka, vůdce opoziční Sjednocené občanské strany, varoval evropské státníky, aby běloruský režim nepovažovali za legitimní. Právě k tomu se ale podle západních diplomatů schyluje. Evropská unie a USA údajně uvažují o zmírnění sankcí proti Bělorusku, které má být odměnou za částečnou předvolební amnestii a za podíl Lukašenka na zprostředkování míru v ukrajinském Donbasu.

Opozice vyhlásila kampaň "Moc lidu"

Opoziční vůdci dnes v Minsku vyhlásili protestní kampaň nazvanou „Moc lidu“, jejímž cílem je podle Statkeviče „navrátit běloruskému lidu ukradenou státní moc“. Součástí kampaně mají být i pouliční protesty, první z nich se plánuje na listopad.

Asi stovka příznivců opozice se v neděli po uzavření volebních místností sešla v Minsku, aby dala najevo svou nespokojenost s výsledky. Demonstrace po nějaké době skončila, podle opozičního serveru skupiny Charta 97 byli zadrženi dva lidé. „Lukašenko si sám nastavil tyto volby, určil si své protivníky a určil si rovněž počet procent, které dostane,“ uvedl podle agentury AP jeden z demonstrantů.

Lukašenkovi dnes k volebnímu vítězství blahopřál ruský prezident Vladimir Putin. Výsledky hlasování podle něj potvrdily Lukašenkovu „vysokou politickou autoritu a důvěru, které se těší mezi obyvatelstvem“. Jedenašedesátiletý Lukašenko byl zvolen popáté a stojí v čele bývalé sovětské republiky už 21 let.