Lukašenko propustil zbylé politické vězně, včetně Statkeviče

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko Zdroj: ctk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko rozhodl propustit z vězení šest představitelů opozice, včetně bývalého prezidentského kandidáta Mikalaje Statkeviče. Lukašenko již na počátku srpna naznačil, že by před volbami, vypsanými na 11. října, mohl Statkeviče a další vězně propustit. Podle agentury AP to byli poslední političtí vězni, které Lukašenkův režim pod tlakem Evropské unie a USA pustil na svobodu.

Bývalý kandidát na prezidenta a Lukašenkův kritik byl uvězněn na šest let za organizování nepokojů proti Lukašenkově znovuzvolení v prosinci 2010. Na Západě je považován za politického vězně. Statkevičova žena agentuře AFP potvrdila, že její muž byl propuštěn a vrátil se domů.

Osvobození politických vězňů bylo pro EU a USA podmínkou pro zlepšení vztahů s Minskem. Obě západní mocnosti od násilného potlačení protestů v roce 2010 uplatňovaly vůči Bělorusku sankce. Běloruské úřady tehdy zatkly sedm z deseti prezidentských kandidátů.

Lukašenko je prvním přímo voleným a zatím jediným běloruským prezidentem, když zvítězil většinou s velkým náskokem ve volbách v letech 1994, 2001, 2006 a 2010. Podle opozice bylo hlasování zmanipulované, vážné výhrady k průběhu volební kampaně i samotného hlasování měly ve všech případech i evropské pozorovatelské instituce.