MAAE: Írán vyvíjel jaderné zbraně, výzkum před lety ukončil

Íránský jaderný reaktor v Araku

Íránský jaderný reaktor v Araku Zdroj: Nanking2012, Wikiemdia Commons (CC BY-SA 3.0)

Írán ještě před několika lety v omezené míře rozvíjel tajný výzkumný program, který mohl být uplatněn pro případný vývoj vlastních jaderných zbraní. Nepřekročil však hranice plánování a vědeckých experimentů. Uvedla to Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve zprávě, kterou zveřejnila na základě červencové dohody mezi Íránem a šesti světovými mocnostmi.

Dohoda z letošního července se týká omezení íránského jaderného programu a zrušení protiíránských sankcí. Íránský vyjednavač Abbás Arákčí řekl, že zpráva dokládá mírovou povahu jaderného programu.

Írán podle MAAE „koordinované snahy“ související s možným vývojem jaderné zbraně rozvíjel hlavně do roku 2003, zatímco od roku 2009 už signály o takových aktivitách chybějí. MAAE zdůraznila, že tento výzkum nepřekročil hranice plánování a zůstal jen v rovině vědeckých studií a získávání technologického know-how. Pro vojenské účely si prý Írán žádný jaderný materiál nevyrobil.

Podezření na možnou vojenskou dimenzi íránského jaderného programu kalilo více než deset let vztahy mezi Íránem a mezinárodním společenstvím. MAAE trvala na vyjasnění aktivit Íránu.

Program byl mírový, tvrdí Teherán

Zpráva MAAE je založena na informacích zpravodajských služeb USA či Izraele i na jejím vlastním zkoumání. Podle náměstka íránského ministra zahraničí a hlavního vyjednavače o íránském jaderném programu Arákčího zpráva MAAE ukazuje, že program neměl vojenský rozměr.

„Závěrečná zpráva o minulých rozměrech (íránského jaderného programu) ukazuje, že zde není ani stopa po vojenském jaderném programu… a potvrzuje, že íránský program byl mírový,“ interpretoval závěry zprávy Arákčí, jehož citovala íránská oficiální agentura IRNA.